Formaat is daar te vinden waar mensen proberen om persoonlijke en maatschappelijke barrières te overwinnen die tussen hen en een volwaardig functioneren in deze samenleving staan. Daarbij richten wij ons bewust op groepen aan wie weinig kansen worden toegedicht.
Formaat werkt bijvoorbeeld met jongeren, senioren, buurtbewoners, mensen met een psychosociale problematiek, mensen zonder papieren (ongedocumenteerden) en vrouwen vanuit diverse achtergronden.
Formaat wil die gemeenschappelijke taal aanbrengen in de vorm van de taal van het theater. Een theater echter dat wel participatief is, dat wil zeggen dat het publiek de hoofdrol speelt. Volwaardige participatie van alle burgers is een voorwaarde voor een democratie waarin mensen zich als mensen kunnen gedragen. Daarin worden monologen vervangen door dialogen, krijgen solidariteit en respect weer inhoud en kan iedereen ongeacht haar of zijn achtergrond een rol spelen.
Visie: In onze samenleving is nog steeds sprake van een onevenredige verdeling van kansen onder de bevolking. Mensen in een achterstandspositie slagen er niet of onvoldoende in om vooruit te komen; met sommige groepen gaat het zelfs steeds slechter. Tegelijkertijd verliezen begrippen als onderlinge solidariteit, onderling respect en medemenselijkheid steeds meer terrein. Commercie en passief entertainment veroorzaken eerder een daling dan een stijging van levenskwaliteit. De omgang van mensen onderling en die tussen overheid en burger wordt gekenmerkt door monologen en het ontbreken van een gemeenschappelijke taal.
Bekijk de vacature(s):
Het doel van Formaat is het bevorderen van:
- Empowerment van mensen en groepen in een achterstands- en onderdrukte positie.
- Participatie van mensen en groepen die onvoldoende aan de samenleving deelnemen of daarin belemmerd worden.
- Bewustwording van mensen met betrekking tot algemene mensenrechten, neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, specifieke grondrechten in de samenleving en de daarmee verbonden waarden en normen in de onderlinge omgang.
- Dialoog over maatschappelijk controversiële thema’s tussen individuen en groepen onderling evenals tussen burgers en de overheid.
- Methodiekontwikkeling en -overdracht op het gebied van Participatief Drama, in het bijzonder op het gebied van het door Augusto Boal ontwikkelde “Theater van de Onderdrukten”.