Menu English

Hogeschool Rotterdam ontwikkelt samen met KNOV en NVOG masteropleiding tot Klinisch Verloskundige

26 april 2016

Op maandag 25 april 2016 hebben de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en Hogeschool Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een nieuwe tweejarige duale masteropleiding tot Klinisch Verloskundige (MKV).

De masteropleiding wordt ontwikkeld in het licht van het specialistenregister voor klinisch verloskundigen, waar de beroepsverenigingen KNOV en NVOG momenteel aan werken. Het register moet het deskundigheidsterrein van de klinisch verloskundigen waarborgen. De titel ‘Klinisch Verloskundige’ mag dan alleen worden gevoerd na registratie in het specialistenregister. Daarvoor is wel een geaccrediteerde zelfstandige masteropleiding nodig die toegang geeft tot het register. De masteropleiding MKV moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voldoende instroom is van geregistreerd klinisch verloskundigen. De opleiding zal daarmee de bestaande opleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige (MPA-KV) vervangen.

Doelgroep masteropleiding Klinisch Verloskundige

De MKV zal zich gaan richten op alle (toekomstige) klinisch werkende verloskundigen. Het moet een duale opleiding gaan worden, dat wil zeggen dat theorie en praktijk gecombineerd worden. De (toekomstig) klinisch verloskundigen moeten daarom tijdens de opleiding beschikken over een opleidingsplek in een ziekenhuis.

Specialistenregister

Verloskundigen die de MPA-KV hebben gevolgd, komen automatisch in het specialistenregister. Voor klinisch verloskundigen met veel werkervaring wordt gekeken naar een mogelijkheid om, gedurende een overgangsperiode van 5 jaar, via een assessment en bijscholing geregistreerd te worden. Meer informatie hierover volgt deze zomer.

Macro doelmatigheid

Om daadwerkelijk met de masteropleiding te kunnen starten moet er worden voldaan aan een aantal eisen. Op dit moment wordt er een macro-doelmatigheidsonderzoek uitgevoerd om de arbeidsmarktbehoefte in kaart te brengen. Indien het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap akkoord gaat, zal de masteropleiding naar verwachting op 1 september 2017 in Rotterdam starten. In dat geval start de laatste groep van de bestaande masteropleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige op 1 september 2016. Deze groep zit nagenoeg al vol.

Subsidie vervalt

In tegenstelling tot de MPA-KV ontvangt de MKV geen subsidie vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor instellingen en leermeesters. De kosten voor duaal studeren komen hierdoor voor rekening van de instelling en/of de student.