Menu Zoeken English

Naar een betere aanpak van aspecifieke klachten van het houdings- en bewegingsstelsel

Promotieonderzoek over aspecifieke rugklachten en klachten van arm, nek en schouder
28 juni 2016

PERSBERICHT. “Het is van groot belang om in een vroeg stadium van aspecifieke rugklachten of klachten van arm, nek of schouder (KANS) aandacht te besteden aan psychosociale en werkgerelateerde indicatoren. Dit kan aanleiding zijn voor andere keuzes in behandeling en begeleiding.” Dat stelt arts en epidemioloog Harald Miedema in zijn proefschrift Course, prognosis and management of nonspecific musculoskeletal disorders waarmee hij op 6 juli aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hoopt te promoveren.

Volgens Miedema verhoogt een dergelijke aanpak de kans op effectiviteit van behandeling en kan het leiden tot een aanzienlijke reductie van het aantal mensen met chronische klachten.

Aspecifieke klachten

Rugklachten en KANS komen extreem veel voor en gaan gepaard met pijn en verminderd lichamelijk functioneren en werkvermogen. De klachten veroorzaken samen een jaarlijkse financiële last in Nederland van 5,5 miljard euro vanwege directe medische kosten, maar vooral door indirecte kosten ten gevolge van uitkeringen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De meeste aandoeningen vallen in de categorie van aspecifieke klachten, waarbij het onderliggend ziekmakend proces niet bekend is en er geen bewijs is voor een specifieke structuur die verband houdt met de pijn of andere symptomen. Vaak is er een relatie met overbelasting, de-conditionering of overmatige belasting op het werk.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen