Menu
    English

    BKE / SKE

    Basis Kwalificatie Examinering (BKE) en Senior Kwalificatie Examinering (SKE) maken deel uit van landelijke afspraken binnen het hbo om te werken aan kwaliteitsverbetering van toetsen en beoordelen.

    Voor de BKE en SKE kiest Hogeschool Rotterdam voor een aanpak die aansluit bij het werk van docenten en toetsen binnen de opleiding, praktijkgericht met onderlinge samenwerking en feedback.

    Docenten met een aanstelling van 0,2 fte of meer volgen het interne traject BKE of SKE. De BKE is voor startende docenten zonder onderwijsbevoegdheid vanaf 2017 geïntegreerd in de Basisopleiding didactiek. Voor de SKE geldt dat 10-15% van de docenten uit een opleidingsteam opgaan voor SKE certificering. Het traject van professionalisering en certificering van de BKE en SKE is een partnership van de expertisegroep Toetsen en Beoordelen, HR Academie en het Assessmentcentrum IvL. Het certificaat BKE en SKE van Hogeschool Rotterdam heeft daarmee een erkend kwaliteitskeurmerk met civiel effect.

    Hogeschool Rotterdam heeft de BKE ingezet als mogelijkheid tot algehele verbetering van de toetskwaliteit en -bekwaamheid. Daarom levert het opleidingen veel meer op dan enkel de certificering van hun docenten. Zo zullen docenten met een BKE-certificering een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de bestaande toetsen, hun toetsbekwaamheid verbeteren, en dragen zij positief bij aan de samenwerking en kennisdeling met collega’s rondom toetsen en leren. Gedurende 2017 staat de BKE steeds meer bij docenten in de belangstelling. Meer dan 300 docenten zijn inmiddels gestart met het BKE-traject en actief in de BKE-professionalisering. Er is veel enthousiasme in de teams om het traject met succes af te ronden. SKE’ers en toetsexperts worden in opleidingsteams ingezet om docenten dicht bij de werkpraktijk te begeleiden in het BKE-traject. In 2017 hebben 118 docenten het BKE-certificaat behaald.

    Naast de BKE heeft Hogeschool Rotterdam de SKE ingezet, zodat docenten die reeds over een BKE-certificaat beschikken zichzelf verder kunnen ontwikkelen in toetskwaliteit en bekwaamheid

    Ook kunnen zij hun collega’s begeleiden in het verbeteren of ontwerpen van toetsen. Tegelijkertijd stimuleren SKE’ers ook het gesprek over toetskwaliteit binnen de opleiding en vormen zij een lerend netwerk met betrekking tot toetskwaliteit binnen de hogeschool. In 2017 zijn 60 docenten gestart met het SKE-professionaliseringstraject. Het SKE-certificaat werd in 2017 door 28 docenten behaald.