Menu
    English

    Minor+ Zorg Slimmer Beter

    Praktisch, sociaal en technologisch

    De gezondheidszorg is een interessant werk- en toepassingsgebied voor veel verschillende professionals en bedrijven. Innovaties zijn hard nodig om de gezondheidszorg toekomstbestendig te maken.

    De sector moet het vooral hebben van creatieve cross-overs tussen bestaande domeinen zoals technologie en ICT, industrial design en bouwkunde, sociale en culturele studies, openbaar bestuur, logistiek en facility management, bedrijfskunde en hrm. Om de zorg echt te veranderen is input nodig van buiten de sector.

    Binnen dit Innovation Lab werken studenten van verschillende opleidingen een half jaar lang aan een complex vraagstuk uit de Rotterdamse gezondheidszorg, waarbij niet de oplossing, maar het innovatieve idee voorop staat.

    Voorbeelden zijn vraagstukken zijn:

    • Een kindgerichte opzet van een polikliniek voor kinderen met chronische aandoeningen
    • Een app om jongeren met een licht verstandelijke beperking en buurtbewoners met elkaar in contact te brengen met het oog op een zinvolle dagbesteding van de jongeren
    • Een dynamische inrichting van de gangen om dementerende bewoners in een verpleeghuis te verleiden uit hun kamers te komen en een passende dagbesteding te kiezen

    Aan deze vraagstukken zitten allerlei aspecten (zorginhoudelijk, organisatorisch, bouwkundig, soicaal etc.) waardoor het belangrijk is om de vraagstukken vanuit diverse invalshoeken te belichten. Daarom gaat de studenten er in een multidisciplinair team mee aan de slag.

    Voor de studenten is het een uitdagende leeromgeving waarin zij:

    • zich ontwikkelen op de competentie: Vernieuwingsgericht werken, Vraaggericht werken, Samenwerken, Interactief leervermogen, Kenniscreatie (de Honours competenties van de Hogeschool Rotterdam)
    • leren hoe ingewikkelde vraagstukken met studenten van verschillende opleidingen op een innovatieve manier aan te pakken
    • veel ruimte krijgen om zelf te bepalen wat ze gaan doen en hoe ze dat gaan doen

    Kortom, een leeromgeving waarin de student een extra kwalificatie op het gebied van zorginnovatie ontwikkelt.

    Best Practices

    Hieronder is een impressie weergegeven van voorgaande jaren:

    Collegejaar 2016 - 2017: Een nieuw gebouw voor de kindzorginstelling CityKids

    In dit jaar kwam de opdracht voor het eerst van CityKids, een organisatie verpleegkundige kinderdagopvang. CityKids gaat verhuizen naar een leegstaande kerk en wil daar een combinatie van diensten aanbieden. De studenten hebben drie innovatieve ideeën uitgewerkt: Een kindgerichte polikliniek, een e-learning module over veiligheid en een app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking om als dagbesteding klusjes te kunnen doen voor buurtbewoners.

    Collegejaar 2014 - 2015: uitnodigende routes naar de huiskamers in het verpleeghuis

    De opdracht voor dit collegejaar was voor het eerst niet meer specifiek gericht op het inmiddels in aanbouw zijnde revalidatiehotel van Laurens, maar meer op de ouderenzorg in het algemeen. Tijdens de minor+ hebben studenten een maquette gemaakt voor uitnodigende routes naar de huiskamers in het verpleeghuis.

    Collegejaar 2012 - 2013: meer zelfmanagement door revaliderende ouderen

    In 2012 draait de minor rond het revalidatiehotel voor ouderen van zorgorganisatie Laurens. Tegen de achtergrond van een dreigend personeelstekort in de zorg hebben de studenten hun tanden gezet in de vraag hoe Laurens in dit revalidatiehotel met het beschikbare personeel zorg- en dienstverlening van zo hoog mogelijke kwaliteit kan leveren. In de uitwerking die zij hebben gekozen, speelt zelfmanagement van de revalidant een belangrijke rol. De studenten hebben een innovatief ontwerp bedacht: Z-web. Deze website staat in het teken van het bevorderen van zelfmanagement. Z-web is vanaf elke gastenkamer toegankelijk via een computer, tablet of touch screen; alle zorgverleners hebben toegang via een tablet of smartphone.

    Betrokken medewerkers

    Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie