Menu English

Ir. Ronald van Gils

Hoofddocent Zorgtechnologie

Vanaf 2012 is Ronald van Gils werkzaam bij Kenniscentrum Zorginnovatie als hoofddocent. Hij ziet in deze functie de mogelijkheid om zijn passie voor maatschappelijke relevantie te verbinden met het ontwerpen: het samenbrengen van studenten van Zorg, Engineering, Ontwerp en ICT.

“Stop Talking, Start Prototyping!” 

Achtergrond

Ronald van Gils studeerde in 1990 Cum Laude af als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft. Van 1989 tot 2002 werkte hij als zelfstandig ontwerper aan tal van ontwerpen voor consumenten en professionele producten. Naast ontwerpen was Ronald als parttime docent verbonden aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool. 

In 2003 werd Van Gils fulltime docent bij Hogeschool Rotterdam om samen met enkele collega’s de geheel nieuwe opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) op te zetten. Het opzetten van internationaliseringsactiviteiten en ontwikkelen van een Professional Master Product Design zijn verder in deze periode zijn activiteiten. 

Hoofddocent

In zijn rol als hoofddocent Zorgtechnologie bij Hogeschool Rotterdam bouwt Ronald van Gils aan de brug tussen Zorg en Techniek door het organiseren van zogenaamde estafetteprojecte; ontwerpgerichte onderzoeksprojecten waarbij een zorgprobleem wordt opgelost door studenten van zorg-, engineering-, ontwerp- en ICT-opleidingen. Deze projecten duren meerdere jaren waarbij het stokje wordt doorgegeven aan een nieuwe groep studenten.  

Minor Zorgtechnologie

De Minor Zorgtechnologie heeft in deze estafette een belangrijke rol. Ronald van Gils is nauw betrokken geweest bij de opzet van deze minor. De minor is een unieke interdisciplinaire samenwerking tussen Kenniscentrum Zorginnovatie en de instituten Gezondheidszorg (IvG), Engineering and Applied Science (EAS) en Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI).

Onderzoek

Bij Kenniscentrum Zorginnovatie richt Ronald van Gils zich sinds 2012 op ontwerpgericht onderzoek. 

Ronald van Gils' belangrijkste onderzoeksterrein, en sinds 2019 zijn PhD onderzoek, ligt in het verbeteren van de zorg rondom de couveuse, in samenwerking met onderzoekers van de Neonatale Intensive Care Unit van Erasmus MC-Sophia. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een ‘stoplicht’ voor een couveuse met als uiteindelijk doel het verminderen van het aantal bloedbaaninfecties bij te vroeggeboren kinderen door een betere naleving van de handhygiëne rondom de couveuse. 

Een ander project rondom de couveuse is het ontwikkelen van nieuwe meetinstrumenten voor het meten van groei van baby’s in een couveuse. De huidige instrumenten, voor meten van lichaamslengte en schedelomtrek, zijn zeer verstorend voor de rust van het kind, en daarnaast onhandig, arbeidsintensief, matig nauwkeurig en lastig schoon te maken. Er wordt onderzoek gedaan naar oplossingen waarbij van buiten de couveuse kan worden gemeten zodat er sneller, hygiënischer en prettiger voor zowel baby als zorgprofessional kan worden gewerkt.

Create4Care

Met de ontwikkeling van Couveusestoplicht startte vanaf 2013 een samenwerking tussen Ronald van Gils en Onno Helder. Vanuit deze samenwerking ontstond het project Create4Care: Project - Hogeschool Rotterdam, met als doel het oplossen van allerlei praktijkproblemen in het Erasmus MC door co-creatie tussen studenten, zorgprofessionals en patienten. Create4Care heeft sinds 2019 een eigen ontwerpstudio in het Erasmus MC, en sinds 2013 hebben honderden studenten bijgedragen aan de ontwikkeling van zorginnovaties, waarvan tal nu in gebruik in het ziekenhuis.

Minors

Betrokken bij de volgende minors

Project(en)

Van Ir. Ronald van Gils

Publicatie(s)

Van Ir. Ronald van Gils