Menu
    English

    Lectoraat Verloskunde en Geboortezorg

     

    Over het lectoraat

    De twee belangrijkste opdrachten van het lectoraat zijn het verankeren van een kennisinfrastructuur gericht op zwangerschap en geboorte in de regio Zuidwest Nederland en het uitwerken en uitvoeren van het onderzoeksprogramma van het lectoraat.. Preventie en Organisatie van verloskundige zorg zijn belangrijke onderzoeksthema’s binnen het lectoraat. Daarbij staan het integreren van medische zorg en sociale zorg (sociale verloskunde), samenwerking en de ontwikkeling van beroepen in de geboortezorg centraal.

    In Zuidwest Nederland is vanuit het lectoraat, met subsidie van ZonMw en in nauwe samenwerking met het Erasmus MC, een regionaal consortium voor zwangerschap en geboorten opgericht, waarin  organisaties uit onderwijs, onderzoek, beleid en praktijk samen met ouders en studenten hun krachten bundelen. Dit moet continu leiden tot betere zorg voor zwangere en gezinnen die in meer kwetsbare omstandigheden leven, het beter toerusten van (toekomstige) professionals in hun zorgverlening en tot de verdere ontwikkeling van beroepen in de geboortezorg zelf.
    Voorts is mede vanuit het lectoraat het Field Lab Mama’s Garden en Daddy’s Place ontstaan: Een community in Rotterdam Zuid waarin zowel (aanstaande) ouders als (toekomstige) professionals elkaar ontmoeten en van en met elkaar leren.

    In vergelijking met andere delen van Nederland komen babysterfte en andere ongunstige uitkomsten als vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht in Rotterdam vaker voor. Onderzoek, gericht op betere zorg, die aansluit bij wensen en behoeften van ouders en professionals is dan ook een belangrijke speerpunt.

    Samenwerking

    De Verloskunde Academie Rotterdam heeft in samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam het lectoraat ‘Verloskunde en Geboortezorg’ opgericht. Hiermee geeft zij invulling aan de ambitie praktijkgerichte kennis uit de wetenschap, het onderwijs en het werkveld aan elkaar te verbinden en optimaal in te bedden binnen de hogeschool. Vanuit het lectoraat wordt met vele partners uit onderzoek, praktijk, onderwijs en sociaal domein samengewerkt in verschillende projecten.

    De Verloskunde Academie Rotterdam (VAR) is sinds 2006 een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC. De VAR bestaat uit de bacheloropleiding Verloskunde, de masteropleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige en de Academische Werkplaats Geboortezorg & Perinatale Gezondheid. Daarnaast is de VAR ingebed in zowel het Instituut voor Gezondheidszorg als Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam.

    Medewerkers lectoraat

    "De babysterfte is in Rotterdam hoger dan in andere delen van Nederland."

    Hanneke Torij MSc Lector Verloskunde en Geboortezorg

    Alle lectoraten

    van Kenniscentrum Zorginnovatie