Menu Zoeken English

Positive Management

Medewerkers inzetten in hun kracht
Publicatiedatum: 18 november 2015

Hoe kan een bedrijf zijn werknemers inzetten in hun kracht? De kern van positief management is dat organisaties mensen inzetten op hun kracht en niet de focus wordt gelegd op het afleren van foute dingen of tekortkomingen, maar juist op de dingen die goed gaan.

Dit wil niet automatisch zeggen dat de negatieve dingen verwaarloosd worden. Op zijn minst kan gezegd worden dat deze niet hinderen of schade aanbrengen. Het begin- en eindpunt van managen zijn juist de positieve dingen. 

Ook op andere gebieden blijkt dat mensen die de ruimte krijgen, gemotiveerder en creatiever zijn. Juist daardoor komen ze met goede idee├źn om het werk effectiever en effici├źnter aan te pakken. Wanneer dit gerealiseerd wordt, raken ze weer meer betrokken. Wat vervolgens leidt tot een beter werkklimaat en verhoging van de productiviteit. Een mooie bijkomstigheid hierbij is dat het ziekteverzuim afneemt. 

Positive management sluit aan bij de al jaren toenemende belangstelling voor organisatiecultuur, 'zo doen we dat hier'. In een sterke organisatiecultuur kent iedereen zijn plek en weet wat hij/zij moet doen. Er hoeven dan ook weinig expliciete instructies gegeven te worden omdat mensen 'vanzelf' weten wat te doen (soft controls). Omgekeerd, in een zwakke organisatiecultuur gaat iedereen deels zijn of haar eigen gang zonder op het geheel te letten, eigenlijk een kwestie van een hoop verlies van energie. Langzamerhand krijgt organisatiecultuur ook steeds meer handen en voeten. Hoe kan je het meten? Hoe kun je het veranderen? Organisatiecultuur wordt daarmee een instrument van het management.

Positief management besteedt aandacht aan die organisatiecultuur, maar ook aan leiderschap, aan HRM, verandering en meer. Daarmee is positive management niet zozeer het zoveelste managementmodel dat over de Atlantische Oceaan is komen aanwaaien maar eerder een benadering die steeds opnieuw in een specifieke situatie wordt ingevuld (maar wel op basis van een aantal uitgangspunten). Positive management in de Verenigde Staten is dan ook een slag anders dan positive management in Europa. Zo staat de manager in de VS veel meer op afstand van de werkvloer en is positive management zelfs een beetje compensatie hiervoor. Omgekeerd sluit positive management goed aan bij Europese tradities.

Conference Positive Management 2015

Op 18 en 19 november 2015 organiseerde Kenniscentrum Business Innovation (destijds nog genaamd Innovatief Ondernemerschap), i.s.m. de vier instituten van het economisch domein, de Conferentie Positive Management 2015. Deze tweedaagse conferentie bestond uit vier dagdelen met elk een eigen deelthema; management, ondernemerschap, diensten en looking forward.

Van de conferentie is een verslag gemaakt. De korte samenvattingen van de presentaties geven een overzicht van de inhoud van de conferentie. 

Download het verslag 

Betrokken medewerkers

Bij dit project

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen