Menu
    English

    De ontwikkeling van M4H

    Merwe-Vierhavens (M4H) transformeert van een oud havengebied naar een levendige stadswijk. Al sinds 2014 zijn CoE HRTech (destijds Kenniscentrum Duurzame HavenStad) en het onderwijs vanuit het Instituut voor de Gebouwde Omgeving nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit gebied.

    Toon:

    “Multdisciplinair onderwijs wil iedereen, maar hier wordt dat echt aangejaagd vanuit het onderzoek.” David ter Avest, docent-onderzoeker

    Het onderwijs profiteert van een betrokkenheid bij de gebiedsontwikkeling van M4H, als onderzoeksobject en praktijkcontext voor transformatief en collectief leren. M4H fungeert vaak als praktijkcasus. Bijvoorbeeld voor minors van Hogeschool Rotterdam, zoals de minors Stedenbouw en Renovatie en transformatie. Kijk mee met een minoraftrap van een aantal jaar geleden.

    Naast de minors vormt M4H de context voor verschillende modules, keuzevakken, MDC-projecten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving en voor onder andere het CILOlab en de Master River Delta Development.

    Ten slotte staat M4H in veel afstudeeronderzoeken centraal. Met name zijn veel studenten Ruimtelijke ontwikkeling afgestuurd op de ontwikkelingen in het gebied.

    Enkele noemenswaardige scripties zijn:

    Kees Stam (2013) Rotterdam Innovation District: de optimale relatie tussen RDM en M4H

    Pim Heikoop (2014) Wonen en werken op de Merwepieren: stedelijk woonklimaat in het Makers District

    Hugo Koetsier (2015) Buitenruimte en innovatie: Makers District Rotterdam

    Simon van den Heuvel (2016) De innovatieve maakindustrie in het Rotterdam Makers District

    Noah Schouten (2016) Synergie in het Makersdistrict: een vervolgonderzoek op het creëren van synergie in het Makersdistrict door middel van no regrets

    Dyonne Polder (2021) Natuurinclusieve Merwehaven

    Beyza Arslan (2022) Het sociale effect van de innovatieve maakindustrie op de omgeving van M4H