Menu
    English

    Community of Practice Plastic

    De community of Practice Plastic (CoPP) is een netwerk van meer dan twintig werkveldpartijen die actief kennis en data delen over de aanpak van plastic in de wateren van de Rijn-Maasdelta. De CoPP is hierdoor een aanjager van kennisontwikkeling op het meten, opruimen, verwerken en voorkomen van plastic in wateren.

    Beschrijving

    Plastic Soup, het ophopen van plastics in aquatische systemen is een bekend milieuprobleem. Hoe je dit probleem goed in kaart brengt en vervolgens gericht aanpakt is echter niet zo vanzelfsprekend en eenduidig. Omdat dit een relatief nieuw kennisveld is en de ontwikkelingen zowel in wetenschap als praktijk snel gaan is het essentieel om kennis actief te delen. Daarom hebben verschillende partijen in de Rijn-Maasdelta het belang van het delen van kennis en data onderschreven en zich verenigd in de Community of Practice Plastic (CoPP). De community bestaat uit professionals van publieke en private partijen en onderwijsinstellingen. Kennisdeling vind plaats door middel van kennisbijeenkomsten, nieuwsbrieven en gezamenlijke activiteiten. Nieuwe data en resultaten worden actief gedeeld binnen de community en vraagstukken en kennisleemtes gesignaleerd.

    De gezamenlijke ambitie van de leden van de CoPP is het verkrijgen van een actueel, volledig, betrouwbaar totaalbeeld van plastics in de wateren van de Rijn-Maasdelta, door het delen van kennis en initiëren van gezamenlijk onderzoek op vier thema's: monitoren, inzamelen, verwerken en bronaanpak. In de CoPP staan de volgende vraagstukken centraal:

    • Hoe kunnen plastics eenduidig worden gemonitord?
    • Hoe kunnen plastics uit wateren worden verwijderd?
    • Hoe kunnen plastics duurzaam worden verwerkt?
    • Hoe kunnen de bronnen van plastic vervuiling worden aangepakt?

    Om te komen tot antwoorden op deze vragen is sinds 2023 een Living Lab Plastic Vrij Delta opgericht. In dit Living Lab wordt met praktijkonderzoek en onderwijsprojecten kennis ontwikkeld om te komen tot een delta zonder plastics in het watersysteem.

    Living Lab Plastic Vrij Delta

    Verbinding onderwijs

    De deelnemers aan de CoPP vertegenwoordigen partijen die zich bezighouden met het onderzoeken en aanpakken van plastic in watersystemen en de verwerking van plastic materialen. Zo is de hele keten vertegenwoordigd in de CoPP. Verschillende praktische en veelal multidisciplinaire vraagstukken vanuit de CoPP komen terecht bij onderwijs- en onderzoeksprojecten en bieden daarmee een uitdagende en contextrijke leeromgeving voor studenten van verschillende achtergronden en onderwijsinstellingen.

    Samenwerkingen

    Voor de coordinatie van de CoPP is een kernteam ingericht bestaande uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam. Het faciliteren en organiseren van de CoPP wordt uitgevoerd door Hogeschool Rotterdam Centre of Expertise HRTech. 

    De community bestaat uit de volgende partners: Hogeschool Rotterdam, Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Allseas, Bravehart Marine, The Ocean Movement, CLEAR Rivers, Stichting Deltares, Heijdra Milieu Service BV, IVN Instituut Voor Natuureducatie, Leiden University, MRD Marine Support, Natuur en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Port of Rotterdam, Tauw, The Great Bubble Barrier, TU Delft, Wageningen University & Research WUR en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

    Infographic

    Klik op bovenstaande afbeelding voor een vergrote weergave.

    Intentieverklaring 2020

    Sinds 2018 is een netwerk gegroeid van partijen die werken aan de opgaven rondom plastics in wateren in de regio Rijn-Maasdelta. In 2020 is dit netwerk verankerd met een bestuurlijke ondertekening van een intentieverklaring. Meer dan 20 werkveldpartijen hebben deze intentieverklaring ondertekend en zich daarmee gecommitteerd aan kennisdeling op de aanpak van plastics in wateren in de Rijn-Maasdelta.

    Nieuwsbrieven

    Vanuit het netwerk van de CoPP, waarin kennisdelen centraal staat, zijn er verschillende praktijkgerichte onderzoeksvragen die opgepakt worden voor kennisontwikkeling. In het Living Lab Plastic Vrije Delta wordt vorm gegeven aan praktijkgerichte onderzoek- en onderwijsprojecten voor het in kaart brengen en aanpakken van plastic vervuiling in de regio Rijn-Maasdelta. Klik hier voor meer informatie over Living Lab Plastic Vrije Delta.

    Feiten

    Looptijd: 2020 - heden

    Financiering: Bijdragen van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam.  

    Lectoraat: Ted Veldkamp, Klimaat & Water en Tijmen den Oudendammer, Community Regisseur Resilience – Plastics.

    Cluster: Duurzame Delta

    Actueel

    Onderzoek & highlights