Menu English

Meten tot Verbeteren

Genoeg verloskundigen voor één op één zorg voor barende vrouwen

Door gebruik te maken van een gevalideerd instrument (Birthrate+) voor het meten van de zorgzwaarte van de patiënt kunnen we het aantal verloskundigen / verzorgers voorspellen dat nodig is in de Nederlandse verloskamers. Om zo met een hoge mate van nauwkeurigheid één-op-één zorg te bieden aan barende vrouwen.

Introductie

Het doel van dit onderzoek is het selecteren en beoordelen van een instrument dat geschikt is om op een objectieve manier in Nederlandse ziekenhuizen te bepalen hoeveel personeel nodig is om tijdens de baring één-op’-één zorg te realiseren. Deze zorg wordt voorgeschreven door de zorgstandaard ‘Integrale Geboortezorg’ welke in 2016 door de beroepsverenigingen van de gynaecologen (NVOG) en verloskundigen (KNOV) en aanpalende beroepsgroepen werd aangenomen.

Het bieden van veilige, hoogwaardige, vrouwgerichte zorg vormt de kern van de verloskundige zorg. Het niet hebben van voldoende verloskundigen en ondersteunend personeel om dergelijke zorg te verlenen, ondermijnt dit fundament. Het project wordt uitgevoerd door Kenniscentrum Zorginnovatie in samenwerking met de Master Physician opleiding. Het project wordt uitgevoerd vanuit een action-research’ benadering. Het werkveld waar het project wordt uitgevoerd zijn de verloskamers in Nederlandse ziekenhuizen.

Projectbeschrijving

Het project gaat over de veiligheid en kwaliteit in de zorg. In eerste instantie wordt het project in een pilotstudie uitgevoerd in een kleine groep ziekenhuizen in Nederland. Het project wordt uitgevoerd (en is geleid) door verloskundigen zelf. 

Vier jaar geleden heeft het College Perinatale Zorg (CPZ) een landelijke norm voor zorg rondom zwangerschap en bevalling opgesteld (CPZ, 2016), waarin staat dat voor barende vrouwen de maximale patiënt-tot-verloskundige zorgverlener ratio in Nederlandse verloskamers 2:1 moet zijn. Deze standaard zal bij volledige implementatie bindend zijn. De zorgstandaard stelt verder dat barende vrouwen, gedurende hun bevalling één-op-één ondersteuning moeten krijgen van een kraamverzorgende of verpleegkundige.

Veiligheid moet de basis vormen voor de praktijk. Toch ontbreekt het momenteel aan een alomvattende beoordeling van het personeelsbestand op de Nederlandse verloskamers. Hoewel het gebruik van een meetinstrument (voor het meten van de zorgzwaarte van de patiënt) nieuw is in Nederland, is aangetoond dat het voordelen oplevert. Voor zover ons bekend, is een dergelijke veiligheidsbeoordeling echter niet uitgevoerd op de verloskamers in Nederland.

Doelstellingen van het onderzoek:

  1. Identificeren en selecteren / aanpassen van een geldig meetinstrument voor de zorgzwaarte van de patiënt dat geschikt is voor gebruik in de verloskamers van ziekenhuizen in Nederland.
  2. Om het bestaande personeelsbestand op Nederlandse verloskamers te meten (op basis van de zorgzwaarte van de patiënt).
  3. Beoordelen van de gemeten personeelsbezetting in relatie tot de zorgstandaard van zorg voor barende vrouwen.

Verbinding met het onderwijs

Binnen het project wordt er samengewerkt met studenten, alumni (en faculteitsleden) van de Master Physician Assistant Klinisch Verloskundigen opleidingen. 

(Beoogde) resultaten

  • De voorgestelde studie zal resulteren in drie wetenschappelijke artikelen die geschikt zijn voor publicatie in een peer-reviewed tijdschrift.
    • Het eerste artikel beschrijft de literatuuronderzoekfase van het onderzoek.
    • Het tweede artikel beschrijft de selectie / aanpassing van de gekozen meetinstrument en de voorbereiding van de pilotstudie.
    • Het derde artikel beschrijft de bevindingen van de pilotstudie.
  • Na voltooiing van het onderzoek zal een rapport van het verkregen bewijs worden verstrekt. Dit rapport bevat ook een beoordeling van het aantal personeelsleden dat nodig is om één-op-één zorg te verlenen voor barende vrouwen die ervoor kiezen om in Nederlandse ziekenhuizen te bevallen. Het rapport wordt gedeeld met alle relevante belanghebbenden.
  • Het is de bedoeling dat al het studiemateriaal open access zal zijn en dat de bevindingen verspreid zullen worden via lokale, nationale en internationale congressen en (waar van toepassing) sociale media.

Samenwerkingen

Deze partijen werken samen binnen het project om een verbeterslag in de gezondheidszorg te maken: Master Physician Assistent Klinisch Verloskundige Bachelor VerloskundeKenniscentrum Zorginnovatie.

Het onderzoek ondersteunt de professionalisering van het docententeam en in het bijzonder de studenten van de MPA-cursus (en de bredere studentenorganisatie), door hen in staat te stellen deel te nemen aan het onderzoek en hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast sluit het voorgestelde onderzoek met de praktijkgerichte aanpak goed aan bij onder andere de missie en visie van het kenniscentrum en bij de onderzoeksagenda van de vereniging van Hogescholen. Onze visie is door alle stakeholders te betrekken bij het proces van het voorgestelde onderzoek, zal leiden tot verbetering van de kwaliteit in de geboortezorg.

Projectfeiten

Looptijd

2021 -  2023

Financiering

Postdoc voucher van Hogeschool Rotterdam

Lectoraat

Lectoraat Audit en registratie

Thema

Integrale zorg

Publicaties

Medewerkers

aangesloten bij dit project