Versterking van inclusieve samenwerking binnen het theater

Binnen dit project worden handvatten ontwikkeld voor het versterken van inclusieve samenwerkingsrelaties tussen theatermakers en acteurs met en zonder een beperking. De resultaten zijn ook relevant voor andere professionals die inclusiever willen werken.

Over het project

Introductie

Tot 2015 waren veel mensen met een beperking werkzaam bij sociale werkplaatsen van zorginstellingen. Deze boden onder meer theater aan. Omdat de financiering van deze werkplaatsen dreigde te stoppen, zochten zorginstellingen samenwerking met professionele theatermakers. Dit resulteerde in inclusieve theaterproducties waarin acteurs met en zonder beperking samenwerken.

Hoewel deze inclusieve manier van theater maken meerwaarde heeft voor alle acteurs, ervaren zij ook knelpunten. Inclusief theater vraagt namelijk een nieuwe manier van samenwerken.

Dit project biedt handvatten voor het versterken van de inclusieve samenwerking tussen theatermakers en acteurs met en zonder een (met name verstandelijke) beperking. Deze zijn ook relevant voor andere professionals die inclusiever willen werken (binnen andere kunstdisciplines, onderwijs, zorg, etc.).

Projectbeschrijving

Inclusief werken heeft meerwaarde voor zowel acteurs met als zonder beperking. Zowel theatermakers als acteurs met en zonder beperking worstelen er echter mee hoe zij dit kunnen doen. Ook vragen theatermakers en acteurs zich af hoe zij het gedachtengoed van inclusief samenwerken kunnen verspreiden onder de scholieren en studenten van de opleidingen waarmee zij samenwerken.

Er is nog onvoldoende kennis beschikbaar over welke factoren inclusieve samenwerking binnen het theater kunnen bevorderen. Daarom wordt binnen dit project kennis ontwikkeld om inclusieve samenwerkingsrelaties tussen theatermakers en acteurs met en zonder beperking inzichtelijk te maken en te versterken. Ook wordt een hulpmiddel ontwikkeld dat hierbij kan worden ingezet. Hiertoe wordt onderzoek gedaan binnen drie inclusieve theaterpraktijken.

(Beoogde) resultaten

Het project gaat de volgende producten opleveren:

• Hulpmiddel voor inclusieve samenwerking binnen het theater.
  • Boek met verhalen over wat inclusieve samenwerking voor mensen betekent, hoe zij dit kunnen doen en waarom dit belangrijk is (met aansprekende voorbeelden).
  • Casusbeschrijvingen van de drie betrokken theaters over hoe hierbinnen inclusief wordt samengewerkt.
  • Handreiking voor het gebruik van inclusief theater in het onderwijs (met richtlijnen en lesmap).
  • Artikel over het hulpmiddel voor inclusieve samenwerking en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan.

Samenwerkingen

mei 2020 - augustus 2022

SIA RAAK-mkb

Lectoraat Disability Studies