Menu English

Healthcare Logistics Education and Learning Pathway

Kennisuitwisseling en ontwikkeling van internationaal zorglogistiek onderwijs

Door de vergrijzing en de toename van vacatures in de zorg, is het noodzakelijk om efficiënter en doelmatiger te werken. Dat vraagt om kennis en beheersing van processen in de zorg, informatie- en goederenstromen en kostenoptimalisatie en tegelijkertijd voldoen aan wensen van cliënten/patiënten. Ofwel: zorglogistiek. In dit project hebben internationale kennisuitwisselingen plaatsgevonden om een doorlopende onderwijsleerlijn in zorglogistiek te ontwikkelen. Samenwerkingspartners waren universiteiten en hogescholen in Estland, Finland, België, Spanje en Nederland. Iedere partij heeft een specialisatie ontwikkeld op basis van de gevraagde competenties, een deel van de modules. Zo ontstond direct een netwerk voor zorglogistiek.

Toon:

Resultaten

In december 2020 is het driejarig Europees project ‘Healthcare Logistics Education and Learning Pathways’ (HELP-project) met succes afgerond. Binnen het project is er een cursus ontwikkeld op het gebied van zorglogistiek op mbo-, bachelor-, master- en PhD-niveau. Zorglogistiek gaat over alle processen rond de zorg voor patiënten (patiëntenlogistiek) en de benodigde goederen zoals bedden en hulpmiddelen (goederenlogistiek). Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten uit Finland, Estland, Spanje, België en Nederland hebben samen het lesmateriaal voor de cursus uitgewerkt. Het gaat om onderwijs voor in totaal 30 ECTS. Dit materiaal bestaat uit kennismodules en praktijkcasuïstiek, en is geschikt voor studenten, maar ook voor docenten en zorgprofessionals.

Het onderwijsmateriaal en andere aan het project gerelateerde publicatie zijn te vinden via de volgende link: https://help-project.eu/

Bachelormodule Healthcare Logistics

De leerstof binnen dit leerpad is zowel theoretisch als ook praktisch van aard. Aan de orde komen vraagstukken die samenhangen met logistieke belevingswereld van zorgprofessionals en studenten van een zorgopleiding. Te denken valt dan aan de juiste middelen, op het juiste moment op de juiste plek. Maar ook vraagstukken rondom ligduur en bedbezetting. Ook voor logistieke professionals en studenten logistiek is het leerpad interessant. Zij krijgen naast klassieke logistieke vraagstukken zoals voorraadbeheer ook de specifieke kenmerken van de zorgcontext onderwezen.