Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
59%
Baan binnen het vakgebied
64%
Een baan vinden
8 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden. In het eerste jaar volg je vier blokken onderwijs met colleges, workshops, trainingen, projecten, groepsopdrachten en tentamens.
Met kennisvakken leg je een goede basis voor een logistieke functie. Denk hierbij aan vakken zoals transport, warehousing, inkoop en productie. Daarnaast richt je je op het aanscherpen van jouw vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie
Het tweede jaar
Tijdens het tweede jaar ga je dieper in op de onderwijseenheden uit het eerste jaar. De laatste twee blokken van het jaar besteed je aan een afstudeerstage. Deze stage laat je zien hoe het is om als logistiek specialist werkzaam te zijn.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Afstuderen
Voor het afstuderen voer je een praktijkopdracht uit. Hierin toon je aan onderzoeks- en praktische vaardigheden te kunnen combineren tot een meerwaarde voor jouw opdrachtgever.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenPeriode 1
- Warehousing
- Excel vaardigheid
- Marketing/sales
- Warehousing (inrichtingsplan)
- Talentontwikkeling
Periode 2
- Basis Nederlands
- Transport (optimalisatie TMS/modaliteiten)
- Logistieke rekenkunde 1
- Engels
- Recht
- Modaliteitenkeuze
- Talentontwikkeling
- Keuzeonderwijs
Periode 3
- Productie
- Verleidend schrijven
- Logistieke rekenkunde 2
-
Productiesimulatie of WDC
Productiesimulatie of WDC
Verplichte keuze tussen deze 2 modulen
- Open ERP
- Talentontwikkeling
- Keuzeonderwijs
Periode 4
- Inkoop
- Engels 2
- Bedrijfseconomie
-
Integrale logistiek
Integrale logistiek
Verplichte keuze tussen twee modulen
- Talentontwikkeling
- Keuzeonderwijs
Periode 1
- Forecasting
- Duits 1
- Bedrijfseconomie 2
- Onderzoeksvaardigheden
-
Project voorraadbeheer
Project voorraadbeheer
Verplichte keuze tussen de twee modulen
- Talentontwikkeling
- Keuzeonderwijs
Periode 2
- Verbetertechnieken
- Duits 2
- The fresh connection
- Project verbetertechnieken
- Onderzoeksvaardigheden
- Talentontwikkeling
- Keuzeonderwijs
Periode 3
- Bedrijfscommunicatie
- Afstuderen
- Talentontwikkeling
Periode 4
- Management & organisatie
- Afstuderen
- Talentontwikkeling
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Na het behalen van het Ad Logistiek Management-diploma kun je functies vervullen binnen het brede palet aan bedrijven en branches die logistiek in hun uitvoering hebben, zoals transporteurs, distributeurs, warehouses (opslag) en havenbedrijven zoals containeroverslagbedrijven. De Ad Logistiek Management leidt op voor zowel de ‘natte’ als de ‘droge’ logistiek. De ‘natte’ variant richt zich geheel op de internationale havensector in Rotterdam. Wat betreft de ‘droge’ sector richt de opleiding zich ook op de logistieke processen bij bedrijven in de e-commerce zoals bol.com, coolblue.nl en ah.nl, en op bedrijven die logistiek nodig hebben bij hun kernactiviteiten, zoals ziekenhuizen, groente- en fruitveilingen en bouwbedrijven.
Functies die je na afronding van de Ad Logistiek Management kunt vervullen zijn bijvoorbeeld:
- Logistiek coördinator
- Teamleider logistiek/Supervisor logistiek
- Logistiek planner
- Medewerker customer service
- Logistiek adviseur
- Assistent logistiek manager
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.