Menu
    English

    Louanne van de Pas over haar ervaringen als Ad-student en haar keuze voor de logistieke sector

    Logistiek Management: Meet the Alumni

    Meet Louanne! Louanne van de Pas is 26 jaar, woont in Zoetermeer en volgde de Associate degree-opleiding Logistiek Management. Ze werkt als Portfolio & Quality Specialist bij Samskip en volgt daarnaast de bachelor Logistics Management bij Hogeschool Rotterdam. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen als Ad-student en haar keuze voor de logistieke sector.

    Waarom heb je voor de Ad Logistiek Management gekozen?

    Voordat ik aan de Associate degree begon heb ik eerst de mbo-opleiding Beveiliging en de Secretaresseopleiding afgerond. Maar ik wilde graag een stapje verder. Tijdens mijn vorige opleidingen merkte ik dat ik goed was in organiseren en plannen. Om deze reden, maar ook door mijn interesse in digitalisering en het stukje duurzaamheid en innovatie, en het feit dat er op die gebieden nog heel veel kansen liggen in de logistiek, heb ik gekozen voor Logistiek Management. Ik ben voor de Ad gegaan, omdat vier jaar bachelor voor mij te lang was. Momenteel volg ik de bachelor Logistics Management alsnog. In deeltijd, naast mijn werk. Maar ik ben niet meteen na de Associate degree gestart. Ik ben eerst een jaartje fulltime gaan werken om het werkveld te ontdekken. Dat vind ik dus ook het fijne aan de Ad, dat die mogelijkheid wordt geboden.

    Door mijn interesse in digitalisering en het stukje duurzaamheid en innovatie, en het feit dat er op die gebieden nog heel veel kansen liggen in de logistiek, heb ik gekozen voor Logistiek Management.

    Hoe heb je de Ad Logistiek Management ervaren?

    Ik vond het een fijne opleiding. Dat komt vooral door het stukje personal engagement. Je krijgt theorielessen en die theorie pas je toe in projecten waar je op wordt beoordeeld. Zo kun je meteen zien hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. En je hebt hier echt een beetje zelf de hand aan het stuur. Je kan het zo vormgeven als je zelf wilt. We konden bijvoorbeeld kiezen of we meer bij een leerteam gingen zitten, of onszelf juist meer terugtrokken voor zelfstudie. Ik vond dat heel fijn. En de theorieën en projecten zijn ook gekoppeld aan relevante bedrijfsvragen. Dus je leert daarmee ook meteen opdrachtgevers kennen.

    Wat doe je nu voor werk?

    Ik werk als Portfolio & Quality Specialist bij Samskip, een dienstverlenend bedrijf dat multimodaal containertransport verzorgd. Binnen Samskip Logistics zijn we gefocust op het vervoeren van deur tot deur. Dus als er bijvoorbeeld een container van China naar de Verenigde Staten vervoerd moet worden. Daarnaast zijn wij gefocust op multimodaal transport, de gehele service met verschillende vervoersmodaliteiten. Dus bijvoorbeeld eerst op een binnenvaartschip, dan op de trein en dan op de truck. Samskip is bij haar dienstverlening heel erg gefocust op het verlagen van eigen impact op het milieu en daarom kiezen we bijvoorbeeld voor zoveel mogelijk binnenvaart om minder CO2 uitstoot van vrachtwagens te hebben. Maar wat we ook doen op dit gebied, is meegaan in de digitalisering en andere innovaties. Zo hebben we sinds kort onze eerste e-barge varen, ons eerste elektrische binnenvaartschip. Misschien ga je hem weleens tegenkomen, want hij vaart tussen Nederland en Engeland. Duurzaamheid staat in de center van de vijf strategische pilaren. Samskip pioniert onder andere in duurzame oplossingen. Een ander voorbeeld is dat Samskip gebruik maakt van Bio- en andere alternatieve brandstoffen.

    Samskip gaat mee in de digitalisering en andere innovaties. Zo hebben we sinds kort onze eerste e-barge varen.

    In mijn rol als Portfolio & Quality Specialist val ik samen met mijn manager onder Business Development. De Portfolio-kant van mijn werk richt zich echt op de strategische projecten. Ze rapporteren aan ons en wij gaan met ze meedenken en kijken bijvoorbeeld ook naar budgettering. Wij nemen dit dan mee naar de Board als input voor bepaalde grote keuzes die gemaakt moeten worden. Hiernaast hebben we ook zelf een aantal projecten die binnen de strategie passen. De Quality-kant van mijn werk houdt zich bezig met audits, dus het beoordelen op de standaardisering van processen. Wij gaan naar verschillende afdelingen toe en bekijken processen vanuit het oogpunt: of ze werken, of ze (nog) relevant zijn en of we nog verbeteringen door kunnen voeren. En dat is heel leuk, want voor dit stukje mag ik ook reizen. Het hoofdkantoor van Samskip zit in Rotterdam, maar we hebben een netwerk van 35 landen. Zo ben ik laatst in Duisburg geweest, bij onze railterminal. Dat was heel gaaf om een keer in het echt te zien.

     

    Naast je werk volg je de deeltijd bacheloropleiding Logistics Management. Hoe vond je de overgang van Ad naar de bachelor?

    Ik vind dat het over het algemeen goed aansluit. Bij de Ad ben je vanuit logistiek management vooral bezig met het leren kennen van de verschillende vakgebieden: warehousing, transport, productie... En vanuit de bachelor ga je dan alle basiskennis gebruiken en toepassen binnen de organisatie waar je werkt. De grootste overgang vond ik het verschil in de manier van werken. Het zijn andere docenten met een andere werkwijze. Dus vooral verschil in de manier van lesgeven en de dagindeling. Maar verder sluit het goed aan.

    Welke onderdelen of tools die je tijdens de Ad-opleiding hebt geleerd, kun je in je huidige werk toepassen?

    Ik vond het fijn dat we verschillende modules hadden: in warehousing, in transport, in productie… Daar leer je heel veel vaktermen door kennen. Ik heb na mijn opleiding eerst gewerkt bij een distributiecentrum waar warehousing en productie heel belangrijk waren. En nu werk ik voor een vervoersbedrijf, juist het stukje transport. Dus dat je tijdens de opleiding alle vaktermen leert en wat ermee wordt bedoeld is heel fijn. In mijn huidige functie ben ik meer richting projectmanagement gegaan. En ook dat ontwikkel je bij de opleiding. Daar heb je bijvoorbeeld ook te maken met Lean Six Sigma, Kaizen, dus echt projectmatig werken. En tot slot het stukje bedrijfscommunicatie dat we kregen. Dat is eigenlijk voor iedereen heel relevant.

    Ik vond het fijn dat we verschillende modules hadden: in warehousing, in transport, in productie… Daar leer je heel veel vaktermen door kennen.

    Aan wie zou jij de Ad-opleiding Logistiek Management aanbevelen?

    Aan mensen die houden van het oppakken van actuele uitdagingen. Logistiek gaat natuurlijk heel erg mee met de economie, maar ook met nieuwe ontwikkelingen als digitalisering en duurzaamheid. En ook aan mensen die houden van het begrijpen, uitstippelen en versimpelen van processen. Maar ze moeten allemaal natuurlijk wel een bepaalde mate van nieuwsgierigheid hebben naar de logistiek.

    Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

    Ik vond dit een hele lastige vraag. Vaak denk je bij toekomstdromen aan iets materialistisch of een hogere functie of iets dergelijks. En op dit moment ben ik eigenlijk wel gewoon tevreden. Dus ik heb de vraag veranderd in What would fullfill me?.

    En dat is: een omgeving voor mezelf creëren waarin ik altijd bezig ben met mijn persoonlijke ontwikkeling. Vandaar dat ik nu ook de bachelor doe. En dat ik tevreden ben en blijf met mijn werk en hier voldoende uitdaging in hou. Dat ik af en toe even uit mijn comfortzone wordt getrokken. Ik zit bij Samskip echt in een hele leuke omgeving, dus een fijne en vriendelijke organisatie vind ik ook belangrijk.

    Meer weten over deze opleiding?

     Ga naar de opleidingspagina