Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
geen data
Baan binnen het vakgebied
geen data
Een baan vinden
3 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
In het eerste half jaar van de opleiding ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Na een half jaar ga je ook aan de slag in de praktijk. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten en professionals uit de praktijk. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens de studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Thema's
De opleiding verdiept je kennis en vaardigheden van het pedagogisch en educatief handelen bij jonge kinderen.
De opleiding is opgebouwd rond een aantal thema’s uit de beroepspraktijk. Voorbeelden hiervan zijn: het observeren en stimuleren van de ontwikkeling van het kind van 0 tot en met 12 jaar, pedagogische en didactische methodieken, gespreksvaardigheden, ouderbetrokkenheid en ontwikkelingspsychologie.
Gedurende de hele opleiding ontwikkel je je competenties in de praktijk. Je legt daarover verantwoording af in een portfolio, waarin duidelijk wordt hoe jij de theorie en vaardigheden van de opleiding uitvoert.
Het eerste jaar
In het eerste jaar werk je aan je houding als reflectieve professional. Je kunt kinderen stimuleren in hun ontwikkeling en daarin samenwerken met de ouders/medeopvoeders en collega's. Hierbij is het uitgangspunt altijd spelend leren en het creëren van een uitdagende speelleeromgeving die aansluit bij de behoeftes van de kinderen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Door samen te werken met collega's aan het verbeteren van het ontwikkelaanbod en de ouderbetrokkenheid, zet jij je eerste stappen als Pedagogisch Educatief Professional.
Je start in de tweede helft van het eerste jaar met praktijkleren. Je gaat dan aan de slag als beroepskracht in opleiding. Je gaat zelf op zoek naar een organisatie binnen de kinderopvang of het (speciaal) basisonderwijs, waar je twee dagen in de week gaat leren in de praktijk (stage).
Het tweede jaar
In het tweede jaar bouw je je kennis en vaardigheden verder uit. Zo ga je steeds meer een eigen visie ontwikkelen en kun je deze onderbouwen vanuit theorie. Je krijgt nieuwe vakken, zoals: het omgaan met signaalgedrag, kinderen met een zorgvraag en het coachen van je collega’s.
Het laatste semester staat in het teken van afstuderen.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Afstuderen
Je toont in de eindfase van je studie op verschillende manieren aan over het eindniveau te beschikken. Je:
- onderzoekt een verbeterpunt op pedagogisch-educatief gebied in de praktijk;
- maakt een ontwerp voor verbetering van die pedagogisch-educatieve kwaliteit;
- beschrijft in een portfolio jouw ontwikkeling naar het eindniveau van de opleiding;
- presenteert jouw ontwikkeling over de afgelopen twee jaren in een assessmentgesprek.
Daarnaast organiseren de studenten gezamenlijk een seminar waar ze de opgedane kennis middels een workshop delen met studenten van jaar 1 en het werkveld.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenSemester 1
- Basis Nederlands
- Ontwikkelingspsychologie
- Gespreksvaardigheden
- Maatschappelijk project: armoede en leefstijl
-
Talentontwikkeling 1
Talentontwikkeling 1
- Individueel gesprek
- Coachlessen
- Basis pedagogiek en didactiek
- Gesprekken met kinderen
- Observeren en registreren
- Ontwikkelingspsychopathologie
-
Talentontwikkeling 2
Talentontwikkeling 2
- Coachlessen
- Praktijkgesprek student, docent en praktijkplek
- VVE
- Stagebegeleiding
- Keuzeonderwijs
Semester 2
- Observeren en registreren
- Verdiepende kennis educatieve professional
- Kind en omgeving
- Gesprekken met opvoeders
- Ontwikkelingspsychopathologie
-
Talentontwikkeling 2
Talentontwikkeling 2
- Coachlessen
- Praktijkgesprek student, docent en praktijkplek
- VVE
- Stagebegeleiding
- Keuzeonderwijs
Semester 3
- Ouderbetrokkenheid
- Kindercoaching
- Kinderen met extra zorgbehoeften
-
Talentontwikkeling 3
Talentontwikkeling 3
- Coachlessen
- Praktijkgesprek
- Stagebegeleiding
- Verbeterplan
- Coaching in een team
- Uitgebreide kennis educatieve professional
- Seminar
- Keuzeonderwijs
Semester 4
- Uitgebreide kennis educatieve professional
- Wet- en regelgeving omtrent een kind
- Ethische dilemma's
- Internationalisering
-
Talentontwikkeling 3
Talentontwikkeling 3
- Coachlessen
- Praktijkgesprek
- Stagebegeleiding
- Verbeterplan
- Seminar
- Keuzeonderwijs
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Met het diploma Ad Pedagogisch Educatief Professional kun je binnen de kinderopvang (babygroep, peutergroep, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal), VVE, IKC, of het (speciaal) basisonderwijs aan de slag. Je wordt dan de hbo’er op de groep, VVE begeleider, pedagogisch coach, VVE coach of leraarondersteuner.
Jouw toekomstige functie is gericht op het vergroten van de pedagogische en didactische kwaliteit van jezelf, jouw collega’s en de instelling. Hierbij staat de ontwikkeling van het kind altijd centraal, waarbij spelend leren het uitgangspunt is. Ook speel je in op mogelijke ontwikkelingsachterstanden en informeer je opvoeders, collega’s en leidinggevenden over de sociaal-emotionele en taalontwikkeling van kinderen. Binnen het team vervul je voor collega’s de rol van coach en mentor.
De ontwikkeling van het kind staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Door vroeg in te spelen op ontwikkelingsachterstanden, wordt schooluitval op latere leeftijd voorkomen. Ook de aansluiting op het basisonderwijs verloopt soepeler. Er is daarom een groeiende behoefte aan hoger opgeleide professionals. Met het diploma Pedagogisch Educatief Professional op zak, kun je voldoen aan die behoefte.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.