Menu
    English

    Eerste leerjaar

    Wil je graag weten hoe het eerste jaar van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd er uitziet? Hieronder vind je een overzicht van wat je per periode kunt verwachten in het eerste leerjaar. Ontdek de spannende vakken en boeiende onderwerpen die jou te wachten staan!


    Periode 1

    Chemisch Rekenen

    Wat ga je nu écht doen bij chemisch rekenen, theorie en praktijk?

    • Basisvaardigheden pipetteren, wegen, pH meten, veilig werken op het lab, spectrofotometrie, statistiek en methodologie.

    • Bij de theorie leer je werken met eenheden, mol en molariteit en verdunningen maken.

      


    Periode 2

    Algemene Biologie

    • Inzicht in het “vorm volgt functie” principe bij pro, -en eukaryoten; hoe zorgt één bepaalde bouw (structuur) voor een bepaalde functie?
    • (Aseptisch) werken volgens VMT/GMT reglementen met micro-organismen en cellenkweek. 
    • Macro, - en microscopisch bestuderen van bacteriën, schimmels en planten. 
    • Leren werken met een labjournaal (voorbereiden en uitwerken van experimenten)


    Periode 3

    Moleculaire Biologie

    In het eerste jaar kijken we tijdens Biologie naar hele organismen (BIO, blok 2), en gaan we daarna bij moleculaire cel biologie dieper in het organisme kijken naar de individuele cellen (MCB, blok 3) om uiteindelijk te eindigen bij Biochemie (BCH) bij de biochemische moleculen in de cel.

    Tijdens de MCB theorie lessen kijken we dus naar de cel en hoe deze werkt. We kijken naar de bouwstenen van de cel; DNA, eiwitten, suikers en lipiden. En hoe erfelijke informatie is opgeslagen in het DNA en hoe dit tot uiting komt in de cel via eiwitten. Waarom zien cellen eruit zoals ze zijn en hoe werken ze zoals ze doen?

    Tijdens de MCB praktijk lessen leer je DNA te isoleren en dit verder te kloneren. Verder leer je belangrijke moleculaire technieken opzetten en uitvoeren zoals PCR en DNA gel elektroforese. Deze technieken worden over heel de wereld gebruikt wanneer er gewerkt wordt met DNA zoals bij genetische modificatie, genetisch of forensisch onderzoek of kanker-, pathogeen- en virusdetectie.


    Periode 4

    Biochemie

    • Op atomisch/moleculair niveau. Hoe zien de stoffen eruit die bij biologische processen betrokken zijn?
    • Welke rol spelen chemische eigenschappen van (macro)moleculen in hun biologische functie?
    • Welke rol spelen water, zuren en basen in biologische processen?
    • Hoe zorgen chemische reacties/interacties voor een (gewenst) verloop van biologische processen?