Menu English

Toelatingsvoorwaarden

Ben je toelaatbaar?

Toelatingsvoorwaarden havo/vwo

Onderstaande toelatingsvoorwaarden zijn vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs en zijn alleen van toepassing op de profielen uit de vernieuwde tweede fase.

ProfielVerplichte vakkenExtra informatie
HAVO NT  -  
HAVO NG  -  
HAVO EM   Als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt, ben je alsnog toelaatbaar.
HAVO CM   Als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt, ben je alsnog toelaatbaar.
VWO NT  -  
VWO NG  -  
VWO EM   Als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt, ben je alsnog toelaatbaar.
VWO CM   Als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt, ben je alsnog toelaatbaar.

Toelatingsvoorwaarden mbo-niveau 4

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Hogeschool Rotterdam stelt geen eisen aan je vakkenpakket of het domein waarin je je mbo-diploma hebt behaald. Wel raden we je sterk aan alleen te starten aan deze opleiding met een relevante vooropleiding. 

Toelatingsvoorwaarden oude diploma's

  • Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), bekijk dan dit overzicht (pdf) voor de juiste toelatingsvoorwaarden. Let op: als in het overzicht (pdf) aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.
  • Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met Studievoorlichting voor de toelatingseisen.

Overige situaties

Je mist een vak of bent niet (direct) toelaatbaar (deficiënties)

Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet (direct) toelaatbaar bent omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken? Dan heb je (een) deficiëntie(s). Deze deficiëntie(s) moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale examens aan, die je met positief resultaat moet afronden.

Let op! Als in de tabel hierboven met een 'X' aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.

Je bent 21 jaar of ouder - zonder toelaatbaar diploma

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Volg dan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je wilt je kennis bijspijkeren

Als je wel toelaatbaar bent, is het soms toch slim om voor de start van de opleiding nog een extra vak te volgen, zodat je kennis beter aansluit op de opleiding die je gaat volgen. Bij Hogeschool Rotterdam kun je je kennis bijspijkeren.

Je hebt een buitenlands diploma

Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma. Daarnaast moet je nog slagen voor een toelatingsonderzoek 'Nederlands als tweede taal' als je een Nederlandstalige opleiding wilt volgen.

Instromen vanuit een andere opleiding met vrijstelling

Wil je instromen bij BML vanuit een gerelateerde andere hbo- of wo-opleiding? Of overstappen van een BML-opleiding aan een andere hogeschool? Wil je weten of je dan vrijstellingen kan krijgen en eventueel een verkorte route kan volgen?

Wij zoeken dit graag voor jou uit. Je moet je dan wel vóór 1 mei voor onze opleiding hebben aangemeld via Studielink. Verzoeken die na 1 mei, of zonder aanmelding binnenkomen, worden niet meer in behandeling genomen.

Indien je zo'n verzoek bij ons wilt indienen, moet je eerst zelf aan de slag. Voor alle vakken die je hebt behaald of nog denkt te behalen vóór je overstap:

  • maak je een lijst met daarin je cijfer en het aantal studiepunten; een uitdraai vanuit je SIS (studentinformatiesysteem) is prima
  • verzamel je de cursuswijzers/handleidingen van deze vakken
  • maak je één Wordbestand aan waar je voor elk vak (max 1 A4 per vak) neerzet: naam en code van het vak, aantal studiepunten, korte samenvatting van de inhoud en/of leerdoelen (bewaar je verzameling van alle cursuswijzers! Die heb je op een later moment nog nodig)

Heb je je aangemeld voor de opleiding en alle informatie verzameld? Stuur dan een email aan bml-opleidingsondersteuning@hr.nl met daarin:

  • vanuit welke studie je wilt overstappen naar BML
  • waarom je naar BML wilt overstappen (een motivatie)
  • in de bijlage het Wordbestand met de samenvattingen per vak

Een assessor van de opleiding zal aan de hand van deze informatie bepalen of/welke vrijstellingen mogelijk zijn. Vervolgens zal de assessor een voorstel voor een studieprogramma voor jou opzetten en die aan jou sturen. Jij kan dan besluiten of je met de overstap door wil gaan.

Door wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen toelatingsvoorwaarden veranderen. Alleen het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.