Zet het op een rijtje
De eerste stap in het oplossen van je schuldproblemen is om een realistisch beeld te krijgen van je situatie. Wat helpt is de zaken op een rijtje te zetten: Hoeveel schulden heb je precies en bij wie? Als je alles in een overzichtelijke tabel zet geeft dit al wat rust én kun je nadenken over hoe je je schulden gaat afbetalen.
Vind je het lastig om een overzicht te maken? Vraag hulp aan iemand die handig is met administratie en Excel of gebruik onderstaande link.
- Schrijf in je motivatiebrief niet alleen waarom je de aanvraag doet, maar ook hoe je van plan bent de aankomende periode met behulp van hun steun succesvol te studeren
- Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven aan de hand van dit begrotingsformulier van Nibud
Tref een regeling
Een andere belangrijke stap die je zelf kunt zetten is contact leggen met de instantie of persoon bij wie je schulden hebt, om een betaalregeling te treffen. Hoe eerder je hier afspraken over maakt, hoe minder je schuld zal oplopen. Als je geen actie onderneemt en je je schulden negeert worden de gevolgen problematischer (denk aan incassobureaus, vorderingen en andere juridische stappen). Wanneer je een betaalregeling hebt getroffen voorkom je dit.
Zelf aan de slag
Natuurlijk kun je op allerlei manieren zelf aan je geldsituatie werken, ook via Hogeschool Rotterdam. Volg bijvoorbeeld een keuzevak of volg een workshop.
Invloed op je studie en heb je hulp nodig?
Mogelijk heb je geldzorgen en bijvoorbeeld moeite met het betalen van collegegeld of andere vaste lasten. Zijn je schuldproblemen zo ernstig dat je studie er onder lijdt? Op Hogeschool Rotterdam (en daarbuiten) is hulp bij geldzorgen te vinden. Hieronder vind je contactgegevens.
Kom dan langs bij een decaan. De decaan kan je helpen om je situatie goed in kaart te brengen en denkt met je mee over hoe je ondanks je geldzorgen zo goed mogelijk kan studeren.
Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.