Menu
    English

    Mijn studiemotivatie

    Je wilt graag je punten halen, maar om één of andere reden wil het maar niet lukken om je aan je goede voornemens te houden. Je kunt je er niet toe zetten om op tijd te beginnen met leren, je lesstof bij te houden of om ál je lessen bij te wonen... Wat kun je doen om je studiemotivatie weer wat op te krikken?

    Denk eens terug en kijk vooruit!

    Denk nog eens terug aan het moment dat je voor deze studie koos. Wat sprak je er zo in aan? Wat hoopte je te bereiken met deze opleiding?
    En hoe is dat nu? Van welke vakken wordt je enthousiast? Weet je welke minors er zijn en lijkt één daarvan jou deze interessant om te volgen? Weet je wat je na je opleiding kunt gaan doen en wat vind je daarvan?
    Formuleer je doelen opnieuw en kijk of ze je weer opnieuw kunnen inspireren. Probeer over je motivatiedip heen te kijken en kijk of je enthousiast wordt van dat toekomstplaatje!

    Werk in kleine taken

    Deel je hoofdtaak op in deeltaken en ga alleen aan de slag met die afgebakende deeltaken. Werk met een lange termijn en weekplanning en probeer op die manier vaker een succesgevoel te behalen: 'Yes, weer een vinkje erbij, op naar de volgende taak!'

    Kijk of je hulp kan krijgen van een peercoach als je moeite hebt met plannen. 

    En misschien heb je ook iets aan deze studietips

    Beloon je zelf

    Niks mis mee om jezelf te motiveren met een beloning!

    Werk met kleine beloningen voor kleine taken (uurtje Netflix na middagje studeren) en grote beloningen na een grote taak (festival na een tentamenperiode). 

    Let wel op met Netflix als 'tussendoorbeloning': soms is het heel lastig om na een aflevering (of vier) weer terug te gaan naar je huiswerk. Beter is het om jezelf tussendoor kleine beloningen te geven (even een kwartier op je telefoon mogen (wèl je timer zetten😉), een lekkere bak koffie drinken met een huisgenoot, een stukje chocola pakken, etc... Maar bewaar Netflix voor als je ècht klaar bent! Kun je er tenminste met een gerust hart nog drie afleveringen achteraan plakken zonder je schuldig te voelen!🤣. Hoe lekker is dat?

    Studeer samen

    Studeer samen! Als je andere mensen hard ziet werken kan dat aanstekelijk werken. Ga op school studeren of zet een live stream aan van een hardwerkende student, zoals Study Vibes.

    Ben je juist snel afgeleid door andere mensen en werkt samen studeren niet voor jou? Zoek dan voor jezelf een rustige plek op. Dat kan je eigen kamer zijn, maar ook studieruimtes op school of (vaak ook heel succesvol!) de bibliotheek.

    Studeer met muziek op

    Maak een playlist van muziek waarbij je je goed kunt concentreren. Het hoeft echt niet per se klassieke muziek te zijn. Sommige mensen studeren heel lekker op techno!

    Op Spotify vind je ook allerlei playlists voor Studeren. Naast fijne achtergrondmuziek vind je er ook muziek die concentratie bevordert of je hersenen stimuleren te focussen.

    En is het je wel eens opgevallen dat er zo veel mensen met een laptop in de Starbucks zitten? De achtergrondgeluiden van een koffiebar kunnen de concentratie flink vergroten! Probeer het eens uit op Coffitivity

    Keuzevak

    Tijdens je studie volg je een aantal keuzevakken. Je bent vrij om te kiezen wat je interessant vindt. Kies bijvoorbeeld voor het keuzevak Leer jezelf te motiveren en ga aan de slag met onderwerpen als pro-activiteit, doelen stellen, timemanagement & planning, studiekeuze, relaties onderhouden en samenwerken. Een aanrader wanneer je in een motivatiedip zit! 

    Twijfel je aan je studie?

    Denk je dat je motivatie zo laag is omdat je de verkeerde studie hebt gekozen? Hogeschool Rotterdam biedt verschillende cursussen en workshops omtrent je studiekeuze

    Praat er over

    Heb je al veel van bovenstaande motivatietips geprobeerd, maar kom je er maar niet uit? Heb je geen idee waar je moet beginnen of heb je het idee dat er misschien meer achter zit? Praat er over! Bespreek het met familie, vrienden, maar ook met je studieloopbaancoach. Het kan ook handig zijn om langs te gaan bij een decaan. Die kan met je meedenken, adviseren en eventueel doorverwijzen als dat nodig is. 

    Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.