Menu
    English

    Lean Library

    Overal toegang tot databanken, artikelen en e-books

    Moeite met het vinden van de full-text van een artikel? Is toegang krijgen tot databanken lastig? De mediatheek heeft een tool die je hiermee helpt!

    De Lean Library browser extensie

    Lean Library is een uitbreiding (extensie) voor je webbrowser. Wanneer je deze installeert, krijgt je browser extra functies waar je veel aan hebt bij het zoeken naar informatie. In het kort: makkelijker toegang tot relevante sites en minder frustratie met betaalmuren en inloggen. Lean Library biedt je de volgende voordelen:

    Op de hogeschoolcampus heb je doorgaans automatisch toegang tot veel databanken. Daarbuiten moet je eerst inloggen. De Lean Library extensie ziet echter wanneer je op één van 'onze' databanken bent en logt je automatisch in. Handig!

    ❌ Zonder Lean Library
    ✔️ Met Lean Library

    Je komt op een databank en weet niet direct of je toegang hebt en hoe je moet inloggen.

    Lean Library ziet dat je op een databank van de mediatheek bent en geeft je toegang!

    Soms geeft de ene databank alleen maar een samenvatting, terwijl in de andere wel het volledige artikel staat. Lean Library stuurt je dan door naar die andere databank. Dit kan een Open Access bron zijn, of een databank van de mediatheek.

    ❌ Zonder Lean Library
    ✔️ Met Lean Library

    Je vindt alleen een abstract van een artikel; voor de full-text moet je betalen.

    Lean Library zoekt waar de full-text gratis beschikbaar is en geeft je de link!

    Google Scholar

    • Lean Library zorgt dat de bibliotheekkoppeling actief is in Scholar. Hierdoor krijg je niet alleen maar Open Access links, maar ook "Find@Hogeschool Rotterdam" links in het zoekresultaat.

    Pubmed

    In PubMed verschijnt een full-text "START" knop in PubMed knop bij ieder artikel. Hiermee kun je zoeken in START naar de volledige tekst of deze aanvragen.

    Artikelen

    scite_ blokBekijk je een artikel in HTML weergave, dan verschijnt er links een scite_ blokje in je browser. De getallen hierin geven een indicatie van het belang van een artikel en/of hoe betrouwbaar het is.

    Let op: de mediatheek heeft geen abonnement op scite_. Het is dus niet mogelijk om de verwijzende artikelen te bekijken op scite.ai.

    Is een artikel niet direct verkrijgbaar, dan laat Lean Library een link zien naar het IBL aanvraagformulier van de mediatheek. Zo kun je het artikel aanvragen en ontvang je het later in je mailbox. Voor studenten is dit niet gratis, maar altijd voordeliger dan het bij de uitgever kopen.

    ❌ Zonder Lean Library
    ✔️ Met Lean Library

    Het artikel dat je nodig hebt kost >35 euro om in te zien.

    Je vraagt het artikel eenvoudig aan via de mediatheek voor een kleine bijdrage!

    Ziet Lean Library een ISBN van een boek waar de mediatheek een e-book van heeft dan krijg je daar een link naartoe. Zo schaf je niet onnodig boeken aan, wanneer een e-book van de mediatheek ook voldoet. Daarnaast krijg je suggesties wanneer we een beter alternief hebben voor bepaalde sites.

    ❌ Zonder Lean Library
    ✔️ Met Lean Library

    Je zoekt bij de KvK naar bedrijfsgegevens, maar je krijgt geen toegang.

    Je verspilt geen tijd met zoeken bij de KvK, want Lean Library adviseert je om in company.info te gaan zoeken.

     

    Lean Library configureren

    in een paar kliks

    schermafbeelding van Lean Library configuratie dialoogNa installatie moet je dit nog instellen:

    1. Kies "Hogeschool Rotterdam" als je institute.
    2. Stel de taal in op "Dutch".

    Over de andere configuratiemogelijkheden vind je meer info bij Toelichting > Instellingen.

     

    Instructions in English

    Toelichting

    Hoe werkt het?

    Groen licht

    Deze browserextensie toont na installatie een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoon groen ( library access groen ), dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon (  ) is de extensie inactief. Is het geel ( geel library access ikoon ), dan heeft de extensie een bericht of tip voor je. Via popup berichten kun je inloggen op databanken, e-books openen en full-text artikelen bekijken of aanvragen. Wanneer je nog niet ingelogd bent, word je eerst naar de Hogeschool Rotterdam, of SurfConext inlogpagina gestuurd.

    Alleen voor toegang

    Bedenk dat deze extensie je vooral helpt met toegang krijgen tot informatie. Je zoekstrategie helder krijgen en informatie verwerken moet je nog steeds zelf doen.

    Bekijk het stappenplan

    Instellingen

    Quick Settings

    In de Quick Settings (radertje) vind je de volgende instellingen:

    • Engels/Nederlands vlaggetje: taalkeuze.
    • Select you library: Kies hier "Hogeschool Rotterdam". Tot andere bibliotheken heb je geen toegang.
    • Add extra institute: studeer of werk je ook nog bij een andere onderwijsinstelling, dan kun je deze hier toevoegen.
    • Show timer: hier kun je instellen of Lean Library een teller moet laten zien die aangeeft wanneer een popup verdwijnt.

    Advanced Settings

    Krijg je bepaalde meldingen vaak te zien en vind je dit vervelend? Bij advanced settings kun je instellen wat je wel en niet wil zien. Tevens kun je hier de scite_ en attenderingsknoppen uitzetten.

    Hoe zit het met mijn privacy?

    Je bent anoniem

    Je kunt de Lean Library browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC.

    Lean Library Privacy statement

    Andere methoden

    Toegang tot databanken

    Ook zonder deze extensie kun je natuurlijk toegang krijgen tot onze databanken vanaf thuis. Ga hiervoor naar de databankenlijst. Tip: gebruik de filteropties om de lijst te beperken tot het soort informatie dat je nodig hebt.

    Artikel vragen bij de auteur

    Naast de full-text mogelijkheden die de extensie biedt, kun je ook contact opnemen met de auteur van een artikel. Vaak wil deze je best de volledige (pre-publish) versie toe te sturen wanneer je daar beleefd om vraagt. Kun je geen e-mailadres vinden, probeer dan het volgende:

    • Maak een gratis account aan op ResearchGate. Hier zijn veel wetenschappelijke auteurs te vinden.
    • Kijk of de auteur een social media account heeft, of een persoonlijke pagina bij een universiteit en stuur de auteur een bericht.