De ervaring van NT2-kandidaat Mohamad
Hoe heeft hij het beleefd?Buitenlands diploma
Ben je toelaatbaar?Wil je met een opleiding bij Hogeschool Rotterdam starten met een buitenlands diploma? Dan moet je aantonen dat dat gelijkwaardig is aan het vereiste Nederlandse havo-, vwo- of mbo-niveau 4-diploma. Meld je daarvoor eerst aan voor de opleiding van je keuze via Studielink. Ook stuur je een aantal documenten naar ons op. Op basis hiervan hoor je van ons of je diploma aan de eisen voldoet. Onderaan deze pagina bij 'Aanmelden' vind je een stappenplan met verdere uitleg.
Onderzoek NT2
Alle informatie op een rijVoor een Nederlandstalige hbo-opleiding moet je de Nederlandse taal op niveau B2 van het Europees Referentie Kader beheersen. Je taalniveau laat je zien via het Onderzoek NT2 (Nederlands als tweede taal) van Hogeschool Rotterdam. In plaats daarvan kun je ook deelnemen aan het staatsexamen 'Nederlands als tweede taal - programma II' (NT2). Voor een Engelstalige opleiding geldt de NT2-eis niet.
Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam
Drie fasen
Het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam bestaat uit drie fasen. Wanneer je een fase met minimaal een 5,5 hebt afgerond, mag je naar de volgende fase.
Fase 1: Lezen
Het examen Lezen bestaat uit een variatie van lange en korte leesteksten met 45 meerkeuzevragen.
Fase 2: Schrijven
Bij het examen Schrijven moet je twee schrijfopdrachten maken: een verslag en een betoog.
Fase 3: Mondeling examen
Bij dit examen laat je zien dat het niveau van je spreek- en luistervaardigheid voldoende is. Het mondeling examen bestaat uit een gesprek met twee docenten over een bepaald onderwerp. Dit onderwerp maken we van tevoren bekend, zodat je je erop kunt voorbereiden.
Geslaagd
Ben je geslaagd voor het Onderzoek NT2 en voldoet je diploma aan de eisen? Dan mag je beginnen aan je hbo-opleiding.
Kosten
De kosten voor het Onderzoek NT2 bedragen € 125,00. Dit is inclusief één herkansing per onderdeel, maar exclusief de NT2-voorbereidingscursus.
Voorbereiden Onderzoek NT2
Je kunt je voorbereiden op het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam door een voorbereidingscursus te volgen of door zelfstudie.
1. Voorbereidingscursus
Wil je graag hulp bij de voorbereiding op het examen? Dan kun je je inschrijven voor de NT2-cursus.
Onderwerpen cursus
- Schriftelijke en mondelinge vaardigheden
- Een informatieve tekst en een betoog schrijven
- Het verwoorden van ideeën en gedachten, luisteroefeningen, het voeren van een gesprek
- De belangrijkste grammaticaregels
- Uitbreiding woordenschat
- Proeftoets
Voorwaarden deelname
Alleen met een redelijke kennis van de Nederlandse taal kun je de voorbereidingscursus volgen. De cursus is geen beginnerscursus! Inclusief de lessen is de studiebelasting minimaal 8 tot 10 uur per week. Je moet dus voldoende tijd beschikbaar hebben.
Kosten cursus
De voorbereidingscursus kost € 295,- (exclusief boek). Dit bedrag is inclusief alle examens (met eventuele herexamens). Je betaalt dus geen extra kosten voor de examens en eventuele herkansingen.
Schakelprogramma
Is je Nederlands nog niet op voldoende niveau om een voorbereidingscursus NT2 te volgen? Dan raden we je aan om een schakelprogramma hbo/wo te doen. Tijdens dit programma bereid je je voor op het studeren en verhoog je je algemene (taal)niveau. Het schakelprogramma volg je bij Albeda (Nederlands)/Vavo Rijnmond College (overige vakken).
2. Zelfstudie
Je kunt je ook voorbereiden door middel van zelfstudie. De materialen die je hierbij kunt gebruiken, vind je hieronder.
Benodigde materialen cursussen en zelfstudie
Ter voorbereiding op het examen heb je onderstaand boek nodig. Niet alleen als je een cursus volgt, maar ook als je je voorbereidt via zelfstudie.
- De finale B1-B2. Voorbereiding op het staatsexamen nt2 II. (2e druk). M. Beermans en W. Tersteeg. Boom uitgevers Amsterdam. ISBN: 9789461055712
Aanschaf van boeken is op eigen kosten. Daarnaast kun je voorbeeldexamens downloaden.
Examen- en cursusdata
NT2 examens
Als je je voorbereidt door middel van zelfstudie, dan kun je examen doen op de volgende data:
- Leesexamen: 5 december 2024
- Herkansing: 19 december 2024
- Schrijfexamen: 7 januari 2025
- Herkansing: 20 januari 2025
- Mondeling examen: 30 januari 2025
Let op: slechts enkele opleidingen starten in februari. Je kunt je voor deze examenronde tot 1 december 2024 aanmelden via Studielink. Inkopen van een examenpakket is mogelijk tot 4 december 2024.
- Leesexamen: 25 maart of 22 april 2025
- Herkansing: 8 april of 13 mei 2025
- Schrijfexamen: 2 juni 2025
- Herkansing: 1 juli 2025
- Mondeling examen: 3 juli 2025 (voor kandidaten die direct slagen voor NT2 schrijven) of 31 juli 2025 (voor herkansers van NT2 schrijven)
- Leesexamen: 30 mei of 25 juni 2025
- Herkansing: 18 juni of 4 juli 2025
- Schrijfexamen: 15 juli 2025
- Herkansing: 12 augustus 2025
- Mondeling examen: 31 juli 2025 (voor kandidaten die direct slagen voor NT2 schrijven) of 21 augustus 2025 (voor herkansers van NT2 schrijven)
De uiterlijke datum voor het aanmelden toelatingsonderzoek via Studielink NT2 is 10 juni 2025.
NT2 voorbereidingscursus met examen
De cursussen vinden plaats op de volgende data:
- Groep A: 19 maart t/m 12 juni (12 lessen, lesdag: elke woensdag van 17.30 - 20.30 uur)
- Groep B: 14 april t/m 12 juni (12 lessen, lesdagen: elke maandag en donderdag van 17.30 - 19.30 uur)
- Leesexamen: 19 juni 2025
- Herkansing: 30 juni 2025
- Schrijfexamen: 14 juli 2025
- Herkansing: 11 augustus 2025
- Mondeling examen: 31 juli 2025 (voor kandidaten die direct slagen voor NT2 schrijven) of 21 augustus 2025 (voor herkansers van NT2 schrijven)
Aanmelden
Aanmelddeadline
We raden je dringend aan je uiterlijk 1 mei 2025* aan te melden als je per 1 september 2025 wilt starten met je opleiding.
* Aanmelden voor het onderzoek is officieel mogelijk tot en met 1 december 2024 (februaristart) of 10 juni 2025 (septemberstart). Voor opleidingen met een selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.
Stappenplan aanmelden
- Ga naar Studielink
- Klik op 'Inloggen met DigiD' (als je in Nederland woont) of 'Studielink-account aanmaken zonder DigiD' (als je buiten Nederland woont)
- Vul de gevraagde (persoonlijke) gegevens in
- Zodra je alle gegevens hebt ingevoerd, krijg je een e-mail toegestuurd met een activatielink. Klik op deze link.
- Na het activeren van je Studielinkaccount kun je een verzoek tot inschrijving indienen.
- Heb je vragen over je aanmelding neem dan contact op met het Studenten Service Center.
- Na aanmelding lever je een aantal documenten in of stuur je deze op naar:
Hogeschool Rotterdam
Studenten Service Center
Postbus 25035
3001 HA Rotterdam
Het Studenten Service Center bepaalt of je met je buitenlandse diploma toelaatbaar bent. Hierover krijg je bericht. Als je niet toelaatbaar blijkt te zijn, kun je ook niet deelnemen aan het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam. - Na aanmelden in Studielink krijg je een account bij Hogeschool Rotterdam en kun je inloggen in Osiris aanmelding. Hier kun je jezelf aanmelden voor het Onderzoek NT2 en je examenpakket inkopen. Inkopen van je examenpakket is mogelijk tot en met 3 december 2024 (februaristart) of 1 januari tot 15 juni 2025 (septemberstart).
Voor vragen over het Onderzoek NT2 kun je contact opnemen met de afdeling Taal & Toelating via toelatingsexamens@hr.nl of 010 - 794 6000
Andere optie: Staatsexamen NT2-II
Staatsexamen via DUO
Je kunt er ook voor kiezen om het Staatexamen NT2-II af te leggen. Het Staatsexamen kun je doen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als je dit succesvol afrondt, hoef je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam niet te doen.
Verklaring
Je verklaring van het Staatsexamen NT2 lever je in bij het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam. Als je het staatsexamen niet gehaald hebt, moet je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam wél doen.
Vrijstellingen
Recht op vrijstelling
Je kunt soms vrijstelling krijgen voor examens van het Onderzoek NT2:
- Je hebt eerder het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam gedaan en onderdelen met een voldoende afgesloten.
- Je hebt CNaVT Educatief Startbekwaam (STRT) met B2 niveau of hoger. Je kunt dan een vrijstelling aanvragen voor lezen, schrijven en het mondeling van het NT2 examen van Hogeschool Rotterdam.
- Je hebt de onderdelen lezen en/of schrijven van het Staatsexamen NT2-II programma behaald. Je kunt dan een vrijstelling aanvragen voor lezen en/of schrijven van het NT2 examen van Hogeschool Rotterdam.
- Je hebt de onderdelen luisteren én spreken van het Staatsexamen NT2-II programma behaald. Je kunt dan een vrijstelling aanvragen voor het mondeling NT2 examen van Hogeschool Rotterdam.
- Je hebt alle vier de onderdelen van het Staatsexamen NT2-II programma behaald.
Vrijstelling aanvragen
Na je aanmelding via Studielink kun je in Osiris aanmelding vinden hoe je je vrijstellingen kunt aanvragen.