De circulaire economie vraagt om een nieuwe manier om dingen te ontwerpen, te maken en te gebruiken binnen planetaire grenzen. In een circulaire economie bestaat er (bijna) geen afval, mensen gebruiken hun producten veel langer en het afval dat nog wel ontstaat, dient als grondstof voor nieuwe producten. Bij het veranderen van het systeem is iedereen en alles betrokken: bedrijven, overheden en individuen; onze steden, onze producten en onze banen.
In een circulaire economie zorgen we dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden. Dit betekent ook dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen.
Onderwijs, onderzoek & bedrijfsvoering
Vraagstukken op het gebied van circulaire economie pakken we op in ons onderwijs, onderzoek en onze eigen bedrijfsvoering.
Vanuit verbinding en samenwerking werken we aan dit thema. Daarmee dragen we bij aan SDG 7 - Betaalbare en duurzame energie, SDG 8 - eerlijk werk en economische groei en SDG 12 – verantwoorde consumptie en productie.
Onze kijk op
Dankzij onderzoek in de dagelijkse praktijk van Rotterdam en omgeving leren we steeds meer over duurzame oplossingen. Dit zeggen onze experts.
Samenwerking
Rotterdam is een living lab voor circulaire economie. Voormalig Rotterdams zwemparadijs Tropicana heeft zich ontwikkeld als een plek waar allerlei initiatieven op het gebied van de circulaire economie samenkomen: BlueCity. De samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en BlueCity is daarin een mijlpaal; het biedt studenten de kans om vanuit een circulaire praktijksituatie aan de slag te gaan en bereidt hen voor op de arbeidsmarkt van de toekomst. Samen leiden we nú de ondernemers van morgen op – professionals die buiten de gebaande paden denken en dóen.
Publicaties
- Fashion and sustainable consumption
- Student-papers: circulaire concepten in de praktijk
- De digitale revolutie is de kip en het ei van circulair bouwen
- Circulaire waarde(n)modellen: een multidisciplinaire benadering voor het verduurzamen van mkb-bedrijven in de maak- en voedingsindustrie
- Duurzaam renoveren
- Benut de coronacrisis voor een eerlijkere economie
- Circulair graag, maar dan wel goed
- Mentale (kort)sluiting
- We lossen het probleem niet op met het denken dat het heeft veroorzaakt (Einstein)
- De circulaire economie vormgeven – een opgave voor praktijkgericht onderzoek
- Innovation through the lens of values
Vragen en informatie
Neem contact opMyrna van de Water (Programmamanager Samen Duurzaam)
m.van.de.water@hr.nl.
Volg alle duurzame activiteiten, ontwikkelingen en mijlpalen van Hogeschool Rotterdam via https://www.linkedin.com/showcase/samen-duurzaam/