Menu
    English

    Promovendus Transitie draait door (0,6 fte)

    KCZ Kenniscentrum Zorginnovatie

    Onze organisatie

    KENNISCENTRUM ZORGINNOVATIE

    Onderzoeksprogramma Op Eigen Benen, lectoraat Transities in Zorg

    Promovendus

    Project: Transitie Draait Door

    0,6 fte voor 4 jaar

    Wij zoeken een enthousiaste onderzoeker die promotieonderzoek wil doen

    Ben jij klaar om bij te dragen aan de verbetering van de zorg voor jongeren met chronische aandoeningen? Het project Transitie Draait Door zoekt een gedreven junior onderzoeker/promovendus om deel uit te maken van ons team. Als onderdeel van dit innovatieve project richt je je op een cohortonderzoek en AI-dossieronderzoek, in samenwerking met toonaangevende medische centra. Wij zoeken een enthousiaste kandidaat met een afgeronde masteropleiding, affiniteit met kwantitatief onderzoek en uitstekende communicatieve vaardigheden. Maak jij het verschil in de transitiezorg voor jongeren?

    Project Transitie Draait Door

    Bijna een kwart van onze jeugd groeit op met chronische gezondheidsproblemen; hun positie is vaak extra kwetsbaar tijdens de transitie naar volwassenheid. Hoewel het wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de lichamelijke, mentale en sociale aspecten van jongeren en jongvolwassenen met chronische aandoeningen of beperkingen, is er nog weinig bekend over hun welzijn tijdens de transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg. In 2022 is de Kwaliteitsstandaard ‘Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg’ verschenen – waarvan lectoraat Transities in Zorg van Hogeschool Rotterdam aanjager was. Al twintig jaar gaat ons praktijkgerichte onderzoeksprogramma Op Eigen Benen (www.opeigenbenen.nu) hand in hand met praktijkverbetering in transitiezorg in Nederland.

    In de Kwaliteitsstandaard, opgesteld door professionals, experts en jongeren, worden aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van de transitiezorg. Dit is hoognodig, want transitie in zorg blijkt niet altijd goed te verlopen. Jongeren ervaren grote verschillen tussen de kinder- en volwassenenzorg en zijn onvoldoende voorbereid op hun nieuwe rol, ouders maken zich vaak zorgen en professionals merken dat hun samenwerking en afstemming te wensen overlaat. Een deel van de jongeren verdwijnt na de overstap naar de volwassenenzorg (tijdelijk) uit beeld, met risico op blijvende complicaties.

    De publicatie van de Kwaliteitsstandaard is echter pas het begin: het komt nu aan op implementatie in de dagelijkse zorg en de evaluatie hiervan. Ook is meer inzicht nodig in succesvolle transitie en de ondersteuningsbehoeften van jongeren.

    Met Transitie Draait Door willen we de zorgverlening beter afstemmen op de behoeftes van jongeren, die vaak niet alleen medisch zijn maar juist ook buiten het medisch domein zitten. We gaan onderzoek doen naar wat deze ondersteuningsbehoeftes van jongeren zijn en naar wat bijdraagt aan een succesvolle transitie, maar bieden ook ondersteuning aan zorgverleners bij het oppakken van aanbevelingen uit de kwaliteitsstandaard. De doelstellingen zijn: 1) Het ondersteunen van de implementatie van de Kwaliteitsstandaard in de praktijk en onderzoeken van het implementatieproces met jongeren én zorgverleners; en 2) Het verkrijgen van inzicht in voorspellers voor succesvolle transitie en hun psychosociaal en mentaal functioneren en in de ondersteuningsbehoeftes van jongeren met chronische aandoeningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in vier werkpakketten met behulp van meerdere kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Deze werkpakketten omvatten: 1) een landelijk verbeterprogramma, 2) een cohortonderzoek onder jongeren, 3) dossieronderzoek met behulp van AI (Artificial Intelligence), en 4) de ontwikkeling van een 'TransitieHUB'. Deze werkpakketten worden onderverdeeld onder twee promovendi.

    Wij zijn op zoek naar een onderzoeker die graag promotieonderzoek willen doen naar transitiezorg voor jongeren met chronische aandoeningen en zich daarbij zal richten op werkpakketten twee en drie: het cohortonderzoek en het AI-dossieronderzoek. Werkpakket twee vindt plaats in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), Wilhelmina Kinderziekenhuis en werkpakket drie in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen.

    Wat ga je doen?

    Als onderzoeker/promovendus heb je de volgende taken:

    • Uitwerken van de opzet voor je promotieonderzoek op basis van het projectvoorstel;
    • Uitvoeren van onderzoeksactiviteiten binnen het project (samen met onderzoeksteam);
    • Verzorgen van rapportages/ wetenschappelijke publicaties;
    • Geven van presentaties over onderzoeksresultaten.

    Wij werken altijd met een combinatie van kwalitatieve (bijv. observaties, focusgroep en individuele interviews) en kwantitatieve onderzoeksmethoden (bijv. dossieronderzoek en vragenlijsten), maar de focus ligt in dit promotieonderzoek op kwantitatieve methoden. Daarnaast zal de promovendus zal zich onder andere moeten verdiepen in AI en nauw moeten samenwerken met data scientists. Er zijn ook taken die gezamenlijk met een andere promovendi en studenten uitgevoerd zullen worden.

    Looptijd project: 1 april 2024 t/m 31 maart 2028

    Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA

    Subsidieronde: RAAK-PRO, oktober 2022

    Ben jij wie we zoeken?

    Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar een junior onderzoeker die sterke affiniteit heeft met kwantitatieve onderzoeksmethoden en belangstelling heeft voor de zorg voor jongeren en jongvolwassenen met gezondheidsproblemen. Je wilt graag praktijkgericht promotieonderzoek doen en hier ook studenten bij betrekken. Je bent in staat om het project uit te voeren conform de afgesproken opzet, met inbegrip van het opzetten en uitvoeren van dataverzameling, analyses en verslaglegging. Ook wil je bijdragen aan interne en externe communicatie rond het project. 

    We vragen van de kandidaten: enthousiasme voor het onderwerp en voor het opzetten en uitvoeren van een promotieonderzoek; leergierigheid en nieuwsgierigheid; precisie; een afgeronde masteropleiding. Aanvankelijk wordt onder begeleiding gewerkt, gedurende de looptijd van het project wordt toegewerkt naar meer zelfstandigheid.

    Het profiel voor de functie is:

    • Een (recent afgeronde) masteropleiding in de gezondheids- of verplegingswetenschappen, of één van de sociale wetenschappen;
    • Ervaring en affiniteit met kwantitatief onderzoek;
    • Verbinder en teamspeler, gericht op samenwerking, ook met externe partners;
    • Zorgvuldig in vastlegging, uitvoering en bewaking van afspraken;
    • Goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden (Nederlands en Engels);
    • Flexibele en creatieve instelling, is in staat aan meerdere opdrachten naast elkaar te werken;
    • Leergierige en open houding;
    • Enthousiasme en daadkracht.

    Wat bieden we jou?

    Je wordt voor 0,6 fte aangesteld als junior onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam in het team van lector AnneLoes van Staa. Kenniscentrum Zorginnovatie is een groot en gevarieerd onderzoekscentrum en een inspirerende werkomgeving met veel leuke collega’s. Binnen het kenniscentrum werk je samen met docenten, studenten, en vele partners uit de beroepspraktijk en de wetenschap. De uitvoering van het cohortonderzoek (WP 2) zal grotendeels in het UMC Utrecht plaatsvinden. Voor WP3 is het nodig binnen het Radboudumc te werken.

    Verder bieden wij jou:

    • Salaris, afhankelijk van ervaring, minimaal € 4.234,28 (schaal 10) en maximaal € 5.936,77 (schaal 11) bruto per maand bij een volledig dienstverband, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering;
    • Contract voor een bepaalde tijd voor maximaal 4 jaar, met een proeftijd van 2 maanden (D4).
    • De verdeling van de uren (0,6 fte) over de week is in nader overleg af te stemmen.
    • Start: uiterlijk 1 juli 2024.

    Wil je solliciteren?

    Stuur je sollicitatiebrief met motivatie en CV naar dr. Jane Sattoe, senior onderzoeker en projectleider Transitie Draait Door bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Ook voor meer informatie over de functie en de sollicitatieprocedure mail je naar: j.n.t.sattoe@hr.nl. Reacties ontvangen wij graag uiterlijk zondag 12 mei 2024.

    De eerste ronde sollicitatiegesprekken wordt gepland in week 20/21.