Menu
    English

    Mijn Pad gaat zelfstandig verder: een toekomstbestendige aanpak voor jongeren

    Van visie naar praktijk: een methodiek die jongeren écht versterkt

    07 april 2025

    Tijdens een bijeenkomst op 4 april 2025 is de methodiek Mijn Pad door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam overgedragen aan ‘de praktijk’. Deze mijlpaal markeert een belangrijke overgang: Mijn Pad wordt overgedragen aan een nieuw samenwerkingsverband met praktijkpartners, onderzoekers en ervaringsdeskundige jongeren. Op termijn zal Mijn Pad via een nieuwe website toegankelijk zijn. Hiermee wordt de toekomst van deze bewezen aanpak gewaarborgd en blijft de methodiek beschikbaar voor iedereen die met jongeren werkt in jeugdzorg en onderwijs.

    Wat is Mijn Pad?

    Mijn Pad is een vanuit het Lectoraat Disability Studies van Kenniscentrum Zorginnovatie ontwikkelde wetenschappelijk onderbouwde methodiek die jongeren in jeugdzorg en onderwijs ondersteunt bij het versterken van hun autonomie, verbondenheid en competentie. De methodiek helpt hen keuzes te maken, eigenaarschap te ervaren en hun stem te ontwikkelen.

    Een jongere: “Mensen met trauma’s of mensen die niet zo open zijn over zichzelf (..) dan is Mijn Pad wel een klein duwtje inderdaad, zodat hun stem vanzelf gaat praten.”

    De kracht van Mijn Pad ligt niet alleen in de ondersteuning van jongeren, maar ook in de begeleiding van professionals. De methodiek voorziet in scholing voor hbo-jeugd- en gezinsprofessionals, zodat zij jongeren optimaal kunnen ondersteunen. Dit maakt Mijn Pad een waardevol hulpmiddel voor zowel de praktijk als de wetenschap.

    Een hulpverlener: “Meestal ben ik degene die mee moet denken bij problemen of doelen en nu was de jongere zelf aan de slag. Dat was leuk om te zien dat de jongere actief meedeed.”

    Overdracht naar de praktijk

    De zelfstandige toekomst van Mijn Pad is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, onderzoekers en praktijkprofessionals. Deze overdracht werd zorgvuldig voorbereid met afspraken over doorontwikkeling, ondersteuning en een nieuwe digitale omgeving. Hiermee blijft de methodiek actueel en toegankelijk.

    Daarnaast betekent deze overdracht ook het afscheid van onderzoeker Inge Bramsen van Hogeschool Rotterdam, waar zij zich jarenlang heeft ingezet voor de ontwikkeling en implementatie van Mijn Pad. Haar bijdrage is van onschatbare waarde geweest in het versterken van de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Na haar vertrek zet Inge haar werk voort binnen het Samenwerkingsverband Mijn Pad. Deze organisatie vormt een solide basis waarop Mijn Pad zelfstandig verder kan groeien en zich verder kan ontwikkelen.

    Toegankelijk voor iedereen

    Mijn Pad staat voor: Mijn leven, Mijn toekomst, Mijn Pad. De website biedt toegang tot materialen, trainingen en ondersteuning. Zo kunnen organisaties de methodiek eenvoudig implementeren en jongeren verder op weg helpen naar zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Voor de ontwikkeling van de nieuwe digitale omgeving is nog wat meer tijd nodig. Tot die tijd blijft de website toegankelijk via Hogeschool Rotterdam.