Menu
    English

    Rijn-Maas PLASTIVAL

    Duik in de aanpak voor een plasticvrije delta! 

    Terugblik

    Tellen, sorteren en analyseren: dit was Rijn-Maas PLASTIVAL

    Plastic afval tellen, sorteren en analyseren. Dit om antwoorden te vinden op de vragen waar het afval uit onze Rijn-Maasdelta vandaan komt en wat we kunnen doen om de hoeveelheid te verminderen. Onderzoekers en studenten van Hogeschool Rotterdam, professionals en vrijwilligers waren hier drie dagen mee bezig tijdens het Rijn-Maas PLASTIVAL.

    Lees het hele verslag 

    Lees verslag in Trouw 

    Bekijk de infographic

    RTV Rijnmond verslag PLASTIVAL

    Vlog van Havenbedrijf Rotterdam

    Verslag van OPEN Rotterdam

     

    Presentaties

    Beschrijving

    /

    Van oorzaken naar oplossingen voor plastic zwerfafval in de Rijn-Maasdelta. Dat is het doel van het meerdaags evenement dat de Community of Practice Plastics (CoPP) wil organiseren. Tijdens het evenement wordt zwerfafval dat door CoPP partners in verschillende deelgebieden in de Rijn-Maasdelta verzameld is, per deelgebied op een overzichtelijke manier gesorteerd. Dit vormt de basis voor een gesprek met betrokkenen binnen en buiten de CoPP over de oorzaken en oplossingen voor plastic zwerfafval in dit deltagebied. 

    Verwonder en ontdek wat we op dit moment doen voor een plasticvrije Delta. Tijdens het Rijn-Maas PLASTIVAL nemen we je mee in de vele plastics die op dit moment in de wateren in onze omgeving vindbaar zijn. Van snoepverpakkingen tot patatbakjes en van lege drinkflessen tot plastic vaten. Denk mee en kom meer te weten over de herkomst van deze vervuilers en de oplossingen die we vanuit onderzoek, onderwijs en werkveld ontwikkelen.

    Zet 11 t/m 13 maart 2025 alvast in je agenda. In die week toveren we de Onderzeebootloods op RDM Campus om tot een waar onderzoekslab. Ontdek een afvalberg die je niet eerder zag!  

    Onderzoek samen met ons oplossingen voor een plasticvrije Delta.

    Over het Rijn-Maas PLASTIVAL

    Het Rijn-Maas PLASTIVAL is een initiatief van de Community of Practice Plastics en wordt georganiseerd door de Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat West Nederland Zuid en Wageningen University & Research. Met dit evenement laten deze organisaties zien hoe onderzoek, onderwijs en samenwerking een sleutelrol spelen in het creëren van een Plastic Vrije Delta./

    Programma

    Dinsdag 11 maart 2025: Onderwijsdag 

    Programma 
    Het startschot voor het onderzoek dat we gezamenlijk uitvoeren wordt gegeven door een special guest. Na deze opening gaan we samen met studenten van verschillende opleidingen aan de slag met de eerste onderzoeksstap: het sorteren van het afval uit verschillende plekken in de Rijn-Maasdelta. Wat voor soorten afval vind je daar, en in welke verhoudingen? Naast dat je zelf hands-on bijdraagt aan onderzoek krijg je ook inzichten in het probleem en de aanpak van plastic soup van experts uit het werkveld.

    • 9.30 uur: Ontvangst in Innovation Dock
    • 10:00 uur Opening event door special guest
    • 10:30 uur - 16:30 uur Aan de slag met sorteren in de Onderzeebootloods
    • 17:00 uur Einde Onderwijsdag

    Woensdag 12 maart 2025: Expertdag en publiekdag 

    Ochtendprogramma

    • 09:30 uur Ontvangst in het Drijvend Paviljoen
    • 10:00 uur - 13:00 uur Sorteren Plastics Onderzeebootloods

    Middagprogramma in het Drijvend Paviljoen

    • 13:30 uur. Community of Practice Plastic bijeenkomst Governance & Beleid:
      • Act & Connect, an intergovernmental plastic pact. Onderzoek naar governance en beleid van plastic zwerfvuil in Nederland. Joost Barendrecht (IVN) & Mariska Heijs (Hogeschool Rotterdam), TREASURE Interreg project.
      • Plastic zwerfvuil en waterschapstaken. Johan Oosterbaan, Hoogheemraadschap van Rijnland.
    • 15:00 uur. Expertpanel, mede georganiseerd door Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability.
      • Introductiegesprek Prof. Ruud Balkenende, Professor Circulair Product Design, TU Delft, en Dr. Ted Veldkamp, Lector Water en Klimaat, Hogeschool Rotterdam.
      • Expertpanel discussiesessie met experts uit praktijk en kennisinstellingen:
        • Kester Smits, Business Development Manager, Tetra Pak;
        • Albert Keukens, Sustainability Manager, Shin-Etsu;
        • Jan Jaap Folmer, Ceo UPPACT en Upp! Upcycling;
        • Dr. Lise Magnier, Associate Professor of Design for Sustainable Behaviour Change, TU Delft;
        • Mr. Esther Kentin, Lecturer International Law/Moot Court, Project leader Leiden Advocacy Project on Plastic, Universiteit Leiden;
        • Dr. Frank Berkers, Lector Business for Societal Transitions, Hogeschool Rotterdam.
    • 17:00 uur. Community & expert netwerkborrel.

    De gehele dag zijn verschillende bedrijven en onderwijspartners aanwezig met stands en studentprojecten in het Drijvend Paviljoen. 

    Donderdag 13 maart 2025: Stakeholderdag 

    Het doel van deze dag is om samen met een groep regionale betrokkenen in de Onderzeebootloods op de RDM campus de handen uit de mouwen te steken en aan de hand van in dit gebied verzameld zwerfafval de oorzaken en oplossingen in kaart te brengen.

    Het afval is verzameld in en langs het water op meerdere locaties uit de Rijn-Maas delta. Voorafgaande aan de stakeholderdag zal per locatie het verzamelde afval worden uitgesorteerd en overzichtelijk neergelegd. Daarbij wordt de Onderzeebootloods omgetoverd tot één groot zwerfafval analysecentrum.

    /

    Klik op de kaart om te openen

    Voor een succesvolle dag is het van belang dat er personen met gebiedskennis of kennis van activiteiten die het afval op die locaties kan veroorzaken aanwezig zijn. En die vanuit die kennis of ervaring met beleid en beheer mee kunnen denken over de oplossingen. Denk hierbij aan ondernemers uit het gebied, bewoners, betrokkenen vanuit de overheid, en natuur- en milieuorganisaties.

     Vanuit je kennis, ervaring en betrokkenheid nodigen we je dan ook graag uit om samen met ons mee te denken over oorzaken en oplossingen en deel te nemen aan deze stakeholderdag.


    Programma

    • 10:00 uur Kick-off Litter-ID stakeholdersessie in het Drijvend Paviljoen
    • 10:30 uur Samen met stakeholders aan de slag om bronnen en oplossingen per locatie in kaart te brengen in de Onderzeebootloods
    • 15:00 uur Ontvangst bestuurders 
    • 15:30 uur Rondleiding bestuurders langs de Litter-ID stations 
    • 16:30 uur Plenaire wrap up en Call to Action
    • 17:30 uur Borrel 

    Organiserende partijen

    /