Herken je dit tekeningetje? Join the club! Ieder mens maakt mee dat dingen anders gaan dan gedacht of gehoopt. Dat is volkomen normaal; real life is ingewikkelder dan je eigen plannen. Dat je daardoor af en toe stress ervaart is niet gek of erg. Maar heb je fysieke klachten, voel je je steeds onrustig en heb je het idee dat je hierdoor niet goed functioneert? Dan is er misschien meer aan de hand.
Doe de online stresstest van MIND om te checken of jij last hebt van problematische stress. Daar vind je direct ook goede tips!
Praat erover
Als de stress te veel is en te lang aanhoudt, is het belangrijk om zaken anders aan te pakken en met iemand te praten. Je kunt hiervoor langs gaan bij een decaan. De decaan kan met jou kijken naar strategieën om stress te verminderen, of nagaan of je iets extra’s nodig hebt. Denk daarbij aan extra begeleiding bij plannen, het inschakelen van een peercoach of het volgen van een keuzevak.
Zelf aan de slag?
Je kunt ook op allerlei manieren zelf met je stressklachten aan de slag. Bekijk bijvoorbeeld onze tips bij stress die je kunnen helpen om rustiger te worden of download één van onderstaande mindfulness apps.
Hoe word ik rustiger?
Haal adem
Je ademhaling is de eerste en snelste manier om stress te verminderen. Door op een bepaalde manier te ademhalen, merk je al snel dat de stress afneemt. Bekijk deze mini-oefening van slechts 1 minuut en doe gelijk even mee! Je kunt dit altijd en overal doen, en het kost niet veel tijd.
Beweeg
Stress maakt adrenaline en cortisol vrij. Daardoor voel je jezelf onrustig, verhit en soms ook geïrriteerd, bang of down. Gaan lopen, fietsen of sporten helpt de ergste onrust en stress te verminderen. Beweeg welrustig; ga dus niet gelijk voor een nieuw record of een marathon.
Wees creatief
Is sporten niet echt jouw ding? Ook met creatieve activiteiten als schrijven, dansen, zingen en tekenen komen er stofjes als dopamine en endorfine vrij, die ons een prettig gevoel geven. Geen idee waarin jij creatief kan zijn?
Misschien helpt deze vraag: Wat deed je vroeger graag wat je nu niet meer doet?
Praat
Het helpt om te praten met iemand die je vertrouwt en die het goed met je voor heeft. Het gaat er niet om dat dat gesprek het probleem oplost, maar je haalt wel even de druk van de ketel. En sta er niet van te kijken als die ander veel herkent van wat je zegt. Je bent niet alleen!
Liever anoniem met iemand in gesprek gaan? Kan ook! Bijvoorbeeld hier en hier.
Trek een grens!
Studeer voortaan alleen nog op school of op een andere rustige plek op vaste dagen en tijden, maar nooit meer thuis! Waarom?
- Je bakent af hoeveel tijd en energie je stopt in de studie: genoeg is genoeg.
- Je hoeft niet meer na te denken wanneer en óf je gaat studeren.
- Thuis wordt weer een plek om te ontspannen en zonder schuldgevoel te Netflixen.
- Op school heb je alles bij de hand en kun je altijd vragen stellen aan anderen.
- Samen leren is leuker! En er zijn ook stille plekken als je dat nodig hebt.
- Docenten en klasgenoten zien op school dat je serieus met je studie bezig bent.
Rust, Regelmaat en Reinheid
Je mind en je lijf houden ervan: voldoende Rust, Regelmaat en Reinheid. Klinkt misschien saai maar dat is het niet. De 3 R’s zijn al heel oud en dat is niet voor niets….
- Rust: zorg dat je voldoende slaapt, ca 7-8 uur.
- Regelmaat: probeer structuur aan te brengen in je dagen en weken, gebruik een agenda.
- Reinheid: probeer gezond te eten en leven, zorg goed voor jezelf.
Studeer je effectief?
Tijdens het studeren krijg je vaak stress zodra je merkt dat het niet lukt om de stof goed te begrijpen of toe te passen. Leer je eigenlijk wel effectief? Check deze gouden studietips!
Apps
Tsja, ons smartphone is vaak een veroorzaker van stress, maar er zijn wel interessante apps die je kunnen helpen. Hier vind je apps die je helpen stress te verminderen, anytime en anywhere!
Stop met uitstellen
Dingen uitstellen helpt even, maar op lange termijn ben je stress aan het opstapelen. Neem actie, hoe klein de stappen ook zijn. Je houdt er zeker een goed gevoel aan over.
Ben je echt een hardcore uitsteller? Dan is het keuzevak Omgaan met uitstelgedrag misschien wat voor jou.
Start rustig op
Neem je voor vroeg op te staan zodat je rustig kunt ontbijten, wakker kan worden en aan je dag kan beginnen. Misschien denk je: Moet ik dan eerder mijn bed uit?! Probeer het eens, je krijgt er veel voor terug.
Externe Hulp
Als het echt niet meer gaat is een bezoek aan de huisarts een goed idee. Laat je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner van je huisarts (POH), of naar een psycholoog of GGZ-instelling om aan de slag te kunnen met je klachten.
Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.