Menu
    English

    Autisme

    Heb je een vorm van autisme? Misschien heb je dan wat meer moeite met samenwerken of overzicht te houden over je lesstof. Of begrijp je niet altijd gelijk wat de docent van je verwacht. Hogeschool Rotterdam kan je ondersteunen om aan deze zaken te werken.

    Wat is het?

    ASS (Autisme Spectrum Stoornis) is een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Studenten met ASS zijn vaak heel nauwkeurig en hebben een goed oog voor detail, maar hebben vaak moeite met sociaal contact en vinden het lastig om structuur aan te brengen in hun studeren. Klinkt dat bekend? Je huisarts helpt je erachter te komen of je ASS hebt. Die zal je doorverwijzen naar een psycholoog of GGZ-instelling. Hier kun je worden getest op ASS. Bij een positief resultaat krijg je een verklaring met daarin je diagnose. 

    Heb je extra ondersteuning nodig? 

    Soms kun je met een paar tips en een plan van aanpak al uit de voeten. Samen met je decaan kijk je wat jou helpt in je studie. Afhankelijk van jouw situatie kun je bijvoorbeeld extra tentamentijd, soepelere deadlines of extra begeleiding van je SLC of van een peercoach krijgen.      

    Diagnose verklaring

    Neem bij het eerste gesprek met je decaan een diagnose-verklaring mee van je (BIG geregistreerde) arts/specialist of begeleider. Dit document gebruikt je decaan alleen om je medische omstandigheid te verifiëren.

    Studietoeslag

    Kun jij niet bijverdienen vanwege je (medische) beperking? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor extra studietoeslag. Kijk hier voor meer informatie. Woon je in Rotterdam? Kijk dan direct hier.

    Keuzevak

    Tijdens je studie moet je een aantal  keuzevakken volgen. Hierbij mag je zelf bepalen wat je interessant vindt. Eén van de mogelijkheden is het keuzevak Autisme en studeren. Daarin komen verschillende onderwerpen aan bod zoals: samenwerken, communiceren en geven van feedback. Ook krijg je meer inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen.   

    Lukt het studeren niet (meer) door je functiebeperking?

    Kom dan ook langs de decaan. De decaan kan je helpen met de beslissing (tijdelijk) te stoppen met je studie, en kan onderzoeken of je in aanmerking komt voor een voorziening aangaande je studiefinanciering, zoals een verlenging van je prestatiebeurs of een kwijtschelding van (een deel van) je studieschuld.

    Financiële compensatie

    Loop je studievertraging op in de eerste vier jaar dat je studeert in het hoger onderwijs? Mogelijk kom je in aanmerking voor een extra jaar studiefinanciering. De decaan gaat met je in gesprek of je daarvoor eventueel in aanmerking komt.

    Interessante links

    Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.